Sreda, 18.10.2017.

18:24

Grafiti mržnje na kući u Zrenjaninu

Na ogradi i delu zida domaćinstva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioci ispisali su nacionalističke grafite uvredljive sadržine.

Izvor: Tanjug

Grafiti mržnje na kući u Zrenjaninu

Grafiti su usmereni protiv mađarske nacionalnosti.

Grafite mržnje najoštrije je osudila Gradska uprava Zrenjanina i ponudila je njihovo besplatno uklanjanje, prenosi RTS.

Vlasnik kuće Miodrag Delić je Srbin oženjen Mađaricom Marijom i otac je dvoje dece, a kako je kazao, ne oseća se bezbedno nakon ovog incidenta.

"Ovo je stari deo grada, blizu centra, svi se u ovim ulicama dobro međusobno kao komšije znamo i pomažemo. Niko nije ništa video, sve se odigralo noću, jer farba je ujutru, kada smo primetili ove grafite, bila suva. Ne znam ko bi to mogao i zašto da uradi, nisam ni sa kim u sukobu i imam poverenja da ce naša policija brzo otkriti ko je počinilac", rekao je Delić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje, a koji su upereni protiv pripadnika mađarske nacionalne manjine.

"Najoštrije osudujem ovaj incident i tražim da se slučaj istraži, a počinioci sankcionišu kako je to zakonom predviđeno. U Zrenjaninu žive pripadnici više od 20 nacija i možemo svim sredinama biti primer tolerancije i međusobnog poštovanja. Zrenjanin je grad u kome se razlicitosti poštuju i gde mesta za diskriminaciju i ovakve, i slicne, poruke mržnje nema", rekao je Janjić.

Pokrajinska vlada zatražila je od Policijske uprave u Zrenjaninu da preduzme mere iz svoje nadležnosti na otkrivanju pocinilaca, ističuci da se "najveće vrednosti Vojvodine i njen najsnažniji karakter ogledaju u zajedničkom životu i toleranciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

17 min

Podeli: