Četvrtak, 25.05.2017.

22:35

Guteres: Napadi na bolnice i osoblje u 20 zemalja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je 2016. godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u 20 zemalja zahvaćenih sukobima

Izvor: Beta

Guteres: Napadi na bolnice i osoblje u 20 zemalja
Ilustracija: Gettyimages

Guteres je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da su u većini tih zemalja "slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački" i da za većinu napada niko nije odgovarao.

"Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umesto da ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa međunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti", rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da je organizacija Lekari za ljudska prava zabeležila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poređenju s 2015. godinom.

Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promenilo od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN pre godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahteva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi.

Guteres je rekao da je u vazdušnom napadu, svega nekoliko meseci po usvajanju te rezolucije, pogođena bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obeležen, a njene koordinate poznate, i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

On je apelovao na poštovanje te rezolucije i preporuka njegovog prethodnika Ban Ki Muna i na privođenje pravdi odgovornih za napade na zdravstvene objekte i osoblje, što se takođe zahteva rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: