Petak, 02.12.2016.

13:52

Čubrilović: Sud poništavanjem rezultata priznao referendum

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ocenio je da je paradoksalno da je sud koji je Dan RS proglasio neustavnim,novom odlukom priznao referendum.

Izvor: Tanjug

Čubrilović: Sud poništavanjem rezultata priznao referendum
Foto: Thinkstock

"Ako rezultat nekog čina stavite van snage, to defakto znači da priznajete i sam čin", naveo je Čubrilović u pisanom saopštenju.

On je dodao da Odluka Ustavnog suda BiH još zvanično nije dostavljena Narodnoj skupštini RS-a.

"Prema onome što je saopšeno za javnost sa sednice Ustavnog suda BiH i što je objavljeno u medijima jasno je da je ova odluka još jedan politički atak usmeren protiv RS i volje njenih građana, a ne odluka zasnovana na pravnim argumentima i činjenicama", kaže Čubrilović.

Prethodno je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je u Banjaluci da se rezultati referenduma o danu RS ne mogu poništiti.

Ivanić je istakao da se mogu poništiti samo posledice tog referenduma, preneo je "Avaz.ba".

Ustavni sud BiH juče je doneo odluku o poništavanju rezultata referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj, sa obrazloženjem da ta odluka nije u skladu sa Ustavom BiH.

Na plenarnoj sednici u Sarajevu Ustavni sud je naime usvojio zahtev člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovica i drugih "za rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republickog referenduma od 15. jula, saopšteno je iz Suda.

Kako se navodi, ta odluka je doneta zato što je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republickog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konacna i obavezujuca odluka Ustavnog suda, koju su dužni da poštuju svi organi i institucije javne vlasti, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: