Četvrtak, 06.10.2016.

14:25

Rusi uhapsili "ukrajinskog špijuna", Kijev reaguje

Ruski konzul u Ukrajini pozvan je na razgovor u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova posle hapšenja jednog Ukrajinca u Moskvi optuženog za špijunažu.

Izvor: Beta

Rusi uhapsili
Getty Images

"Pozvali smo ruskog konzula da dobijemo objašnjenje zašto nam do sada nije dat pristup ukrajinskom državljaninu Romanu Suščenku koji se nalazi u zatvoru u Moskvi", rekla je za Frans pres portparolka ukrajinske diplomatije Marijana Betsa.

Rusija nema ambasadora u Ukrajini pošto je Kijev odbacio poslednjeg kandidata Moskve za to mesto.

Ruska tajna služba FSB objavila je u ponedeljak da je uhapšen Roman Suščenko, pod sumnjom da je "pukovnik" ukrajinske vojne obaveštajne službe i da je u Rusiji skupljao poverljive podatke o aktivnostima oružanih snaga i ruske nacionalne garde.

Betsa je rekla da je Ukrajina poslala notu ruskom ministarstvu spoljnih poslova i ruskoj tajnoj službi, FSB-u i da s uspostavili kontakt s ruskim izaslanikom za ljudska prava, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor.

Ona je rekla da se tu radi o direktnom kršenju ljudskih prava i međunarodnog prava.

Ukrajina navodi da je Suščenko, 47, novinar i dopisnik iz Pariza novinske agencije Ukrinform, članice Evropskog udruženja novinskih agencija (EANA).

Oko trideset ukrajinskih novinara danas je demonstriralo ispred ruske ambasade u Kijevu zbog njegovog hapšenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: