Nedelja, 31.08.2003.

16:36

NATO će do 2008. uložiti pola milijarde dolara u Poljskoj

Izvor: Beta

Default images
NATO će do 2008. godine uložiti u Poljskoj dve milijarde zlota (500 miliona dolara), uglavnom za modernizaciju poljske vojske i razvoj sistema odbrane povezanih sa civilnom infrastrukturom. Kako piše varšavski dnevnik "Žečpospolita", razmere investicija NATO-a "tako su velike da će imati ogroman značaj za celu privredu". List, takođe, ukazuje da poljsko učešće u finansiranju Alijanse iznosi ove godine oko 80 miliona dolara. Ministar odbrane Ježi Šmajđinjski tvrdi da Poljska ima kontrolu nad investicijama vojnog saveza, s obzirom da učestvuje u dugoročnom planiranju razvoja odbrambene strukture NATO-a. Do sada je finansijska pomoć korišćena za upostavljanje bezbedne mreže veza sa glavnim štabom NATO-a, a u toku je instaliranje radara dalekog dometa. Na redu je modernizacija sedam aerodroma, dve ratne luke i pet baza za snabdevanje armije gorivom i drugim materijalima. Invesicije NATO-a pružaju veliku šansu domaćim preduzećima, koje ipak na javnim konkursima za izvođenje radova moraju potvrditi da ispunjavaju visoke norme (ISO i AQAP), dodaje varšavski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: