Sreda, 24.08.2016.

16:19

Izveštaj o Srbiji - "pozitivan ton, konstruktivna kritika"

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport najavio je da se krajem oktobra očekuje godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora.

Izvor: Tanjug

Izveštaj o Srbiji -
Foto: Getty Images

Kako je rekao, izveštaj će biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa "konstruktivnom kritikom na mestima na kojim ima prostora za napredovanje".

Davenport je, u razgovoru sa predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić, naveo da očekuje veći broj konkretnih preporuka u Izveštaju koji se tiču političkih pitanja i pravaca u kojem treba da se kreću određene politike Srbije u procesu evrointegracija.

On je naveo da je Delegacija EU prikupila komentare Vlade, zemalja članica Evropske unije i nevladinih organizacija.

Davenport je sa predsednicom Odbora za evropske integracije razgovarao o aktuelnoj situaciji u vezi sa pregovorima Srbije i EU, predstojećim aktivnostima Odbora za evropske integracije i nastavku saradnje sa Delegacijom EU, saopšteno je iz parlamenta.

Tepićeva je ukazala na dobro definisanu ulogu Narodne skupštine, Odbora za evropske integracije i nadležnih skupštinskih radnih tela u procesu razmatranja predloga pregovaračkih pozicija, u Rezoluciji i Odluci Odbora o primeni Rezolucije o ulozi Narodne skupštine u procesu pregovora Srbije i Evropske unije, uspostavljenim konsultativnim mehanizmom sa radnim grupama Nacionalnog konventa o EU i organizacijama civilnog društva i dodala da kroz parlamentarnu diplomatiju uvek postoji prostor za intenzivniju i sadržajnu saradnju.

Ona je naglasila da je Srbiji mesto u porodici evropskih naroda i da je to njeno prirodno okruženje.

Davenport je naveo da se obe strane zalažu za istu politiku, odnosno pristupanje Srbije Evropskoj uniji i istakao da je uloga parlamenta i Odbora za evropske integracije veoma bitna u daljem procesu.

On je naveo da je Delegacija EU u Srbiji otvorena za sva pitanja i istakao značaj stalne komunikacije u daljem nastavku pregovora.

"Otvaranje novih poglavlja dalo je novi impuls ka evrointegracijama Srbije, i sada imamo prostora da ulazimo u detalje tih poglavlja", poručio je ambasador EU.

Na sastanku je bilo reči i o tome da primena Akcionog plana veoma često znači ne samo primenu postojećih, već i donošenje novih zakona, a da otvaranje novih poglavlja ne predstavlja samo tehnički izazov, već i izazov usaglašavanja političkih stavova svih država članica Evropske unije.

Tepićeva je predočila buduće aktivnosti Odbora za evropske integracije i sastanaka koje će održati u narednom periodu.

Predsednica Odbora je istakla da je regionalna saradnja jedan od glavnih zadataka kojim će se Odbor baviti i najavila bilateralne sastanke sa resornim odborima zemalja regiona.

Ona je izrazila uverenje da će se verbalne tenzije između Hrvatske i Srbije smiriti, i naglasila da samo zajednički možemo sačuvati i izgraditi region mira, bezbednosti, stabilnosti i razvoja.

Podsetila je da je prva saradnja, nakon sukoba sa početka devedesetih godina, između naše zemlje i Hrvatske potekla između AP Vojvodine i Istarske županije, na inicijativu Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i izrazila zadovoljstvo povodom veoma aktivne i sadržajne prekogranične saradnje dveju zemalja, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

39 min

Podeli: