Subota, 30.07.2016.

21:41

Rusi otkrili sajber napade na sajtove državnih organa

Ruski obaveštajci saopštili su da je otkriven "planirani" sajber napad špijuniranja oko 20 organizacija, uključujući i vladine agencije i vojnu industriju.

Izvor: Beta/AFP

Rusi otkrili sajber napade na sajtove državnih organa
Foto: Thinkstock

FSB je navela da je otkrila virus u jednom softveru "koji je namenjen sajber špijunaži u sistemima oko 20 organizacija na teritoriji Rusije".

"Mete su vladine agencije, administracija, naučne i vojne ustanove, kao i preduzeća povezana s vojnom industrijom i druge infrastrukture od ključnog značaja", navodi se u saopštenju.

"Okolnosti su ukazale da je u pitanju planirani napad", dodaje se u saopštenju.

Prema navodima FSB-a, virus je poslat kao dodatak "atačment" putem elektronske pošte i omogućava špijuniranje primaoca poruke, prisluškivanje telefonskih razgovora i uvid u razne podatke.

Otkriće sajber napada u Rusiji dolazi nekoliko dana pošto je Demokratska stranka u SAD osumnjičila Rusiju da stoji iza curenja mejlova te stranke.Vikiliks je 22. jula, tri dana pred konvenciju Demokratske stranke u Filadelfiji, objavio više od 20.000 piratskih govornih poruka sa naloga sedam zvaničnika demokrata, iz kojih se vidi nepoverenje i prezir vrha stranke prema bivšem rivalu Klintonove u trci za predsedničku nominaciju Berniju Sandersu.

Zvaničnici Demokratske stranke saopštili su sinoć da su ponovo bili meta hakerskog napada i naveli da je istraga o tome u toku, ali da su prva saznanja pokazala da je taj napad sličan prethodnom.

Izborna ekipa demokratske kandidatkinje je potom saopštila da je moguće da Rusija stoji iza tih hakerskih napada u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa, što je Kremlj kategorično odbacio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: