Sreda, 29.06.2016.

11:18

"Balkan gubi ako se zemlje drže kao taoci..."

Države na Balkanu samo gube ako se bilateralne teme koriste za kočenje pristupnog procesa, a zemlje drže kao taoci kao što je slučaj hrvatske blokade Srbije.

Izvor: Tanjug

Thinkstock

To je ocenio Gabrijel Lansi, vlasnik bečke advokatske kanelarije "Lanski, Gancger i partner“.

Lanski je za Tanjug rekao da je veoma bitno da se razjasne sva sporna pitanja između Hrvatske i Srbije, koja se tiču bilateralnih odnosa.

„Tema Kosova nije pristupna tema, a bilateralna pitanja između zemalja regiona nemaju, po mom dubokom uverenju, ništa da traže u pristupnom procesu“, podvukao je on.

Lanski je podsetio da je austrijska spoljna politika potpuno dosledna po ovom pitanju i da je Beč na „prednjem frontu“ podrške porcesa širenja EU.

Prema njegovim rečima Austrija, kao zemlja koja ima velike ekonomske interese u Srbiji, veoma je zainteresovana da Srbija bude primljena u klub evropskih partnera, a ne da bude izvan njega.

„Smatram da je važno i dobro da premijer Aleksandar Vučić ostane na putu ka EU, kao što je i najavio. Mislim da svom snagom i doslednošću treba raditi na primeni tog plana“, podvukao je ugledni bečki advokat koji zastupa Fudbalski savez Srbije u žalbi na prijem kosovskog fudbalskog saveza u UEFA.

Takođe Lanski ističe da smatra da bi EU sa kandidatom Srbije, koja želi da pristupi, pregovora na ravnopravnoj osnovi.

Što se puta u EU tiče on naglašava da Srbija ima još puno posla po pitanju preuzimanja pravne tekovine Unije.

„Kao i svi raniji kandidati i Srbija mora raditi na preuzimanju zakona EU, koja ima striktni sistem pravne tekovine. I ja kao advokat, koji ima više od tri decenije profesionalnog iskustva, prilikom prijema Austrije u EU, morao sam da učim mnogo toga", naveo je Lanski i dodao da je oko 70 odsto svog pravnog znanja iz prvih deseta godina profesionalnog bavljenja advokaturom, morao da zaboravi i preuzme standarde EU.

To je zato jer je sistem potpuno drugačiji, precizan je Lanski.

Preuzimanje pravne tekovine EU, prema njegovom uverenju, povećahe i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, zbog čega na tome treba raditi.

(Kraj) zmb/zn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: