Sreda, 10.02.2016.

00:28

Rajner: Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom

Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, rekao je predsednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posetu ambasadora Srbije Miru Nikolić.

Izvor: Tanjug

Rajner: Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom
Foto: GettyImages

Rajner je izjavio da se to prvenstveno odnosi na rešavanje pitanja nestalih i zatočenih, završetka procesa vraćanja imovine i arhivske građe, vraćanja kulturnog blaga i rešavanje pitanja granice na Dunavu, navodi se u saopštenju Sabora, a prenela je agencija Hina.

Predsednik Sabora je ukazao i na važnost rešavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine.

"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", istakao je Rajner.

On je takođe naglasio da Hrvatska ne prihvaća srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primenjuje na hrvatske državljane, navodi se u saopštenju.

Radi se o zakonu po kojem je uhapšen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vreme izaziva spor između Zagreba i Beograda.

Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Brisela tražiti promenu tog zakona.

"Srbija je svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja", rekla je ambasador Nikolić i izrazila nadu da će dosadašnja saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i dalje nastaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: