Utorak, 06.10.2015.

13:33

Od ponoći registrovano više od 1.900 izbeglica

U Prihvatnom centru u Preševu od ponoći do 12,30 sati registrovano je više od 1.900 izbeglica iz bliskoistočnih zemalja.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta

Veliki broj muškaraca, žena i dece iz Sirije, Iraka, ali i Avganistana i drugih država u poslednjih nekoliko dana neprestano dolazi u Preševo, a procene su da će se taj trend nastaviti.

"Od ponoći do 12,30 sati potvrde je dobilo oko 1.900 osoba a Prihvatni centar u Preševu je trenutno prazan", kaže portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković.

On je rekao Tanjugu i da u privremenom kapmu u Kanjiži trenutno nema nikoga dok je u objektu "Principovac" kraj Šida smešteno destak osoba.

Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, gde je formiran privremeni kamp sa šatorima za smeštaj i pružanje prve pomoći izbeglicama.

Izbeglice stižu svakodnevno u grupama - od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji kao i pripadnici policije obavljaju veliki posao oko registracije.

Centar u Preševu je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Po ranije saopštenim podacima, kroz Privremeni centar u Preševu dnevno je prolazilo više od 1.200 osoba sa Bliskog istoka, ali je dosta njih koji tu uopšte i ne svraćaju već nastavljaju put ka Beogradu.

U poslednji nekiko dana, broj onih koji je prolazio kroz taj centar je gotovo utrostručen ali, niko od njih, zahvaljujući velikom angažovanju aktivista lokalnog Crvenog krsta i volontera,nije ostao bez pomoći.

Izbeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin i Bosilegrad, ali u znatno manjem broju.

Za izbeglice su otvoreni i privremeni centri u Šidu i Somboru gde dolazi mnogo manje ljudi nego u Prešavo, kao i privremeni kamp u Kanjiži.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države, do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: