Utorak, 16.01.2024.

14:14

Skotland jardu predati dokumenti o ratnim zločinima u Pojasu Gaze

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP) saopštio je danas da je jedinici za ratne zločine Skotland jarda predao dokumente o ratnim zločinima u Gazi.

Izvor: Tanjug

Skotland jardu predati dokumenti o ratnim zločinima u Pojasu Gaze
Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je ovoga meseca da je zabrinut zbog "politizacije" londonske policije, nakon što je ona pozvala na prikupljanje dokaza o zločinima protiv čovečnosti.

U odgovoru na taj apel, ICJP je prošle nedelje pružio dokaze u vezi sa britanskim političarima, uključujući ministre u vladi, kao i izraelske ministre, objavio je Tajms. ICJP je ranije saopštio da ima nameru da krivično goni britanske političare zbog navodnog pomaganja i podržavanja ratnih zločina.

Imena neće biti objavljivana iz pravnih razloga. Ta grupa je optužila laburističke političare da su govorili u odbranu izraelskog uskraćivanja hrane, vode i struje Palestincima u Pojasu Gaze. ICJP tvrdi da se dokazi zasnivaju na izjavama očevidaca, fotografijama, video-snimcima napada na civile i njihovu imovinu, uključujući napade na bolnice i upotrebu belog fosfora u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze.

Poziv Skotland jarda deo je britanske posvećenosti tome da se podrži istraga o Izraelu koju je 2019. godine započeo Međunarodni krivični sud (ICC), naveo je britanski list.

Džonson, koji se protivio istrazi MKS-a, koja je počela dok je on bio premijer, rekao je za "Dejli telegraf" da je to zabrinjavajuća politizacija londonske policije, posebno nakon što su, kako je naveo, pripadnici te policije viđeni kako cepaju fotografije izraelskih talaca u Gazi.

Njegov komentar se odnosio na incident u oktobru, kada su dva policajca uklonila postere koji pozivaju na oslobađanje izraelskih talaca.

Policija je saopštila da je to učinjeno da bi se smirile lokalne tenzije. Skotland jard je potvrdio da je njegov tim za ratne zločine primio više od 40 prijava poslednjih sedmica, a većina njih uključuje optužbe protiv Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: