Četvrtak, 28.12.2023.

12:08

Kipi: Vojsko, spremajte se za rat sa Rusijom

I holandska vojska i društvo u celini moraju da se pripreme za mogućnost rata sa Rusijom, izjavio danas general-potpukovnik Martin Vijnen.

Izvor: Tanjug

Default images
EPA-EFE/EZRA ACAYAN / POOL/Photo by Ezra Acayan/Getty Images

Vijnen je odlazeći komandant Kraljevske holandske vojske.

"Naše društvo bi trebalo da se pripremi za to", rekao je on u intervjuu za holandski list "Telegraf".

Vijnen je istakao da Holandija treba da sledi primere zemalja poput Švedske, Finske i baltičkih zemalja, koje se graniče sa Rusijom ili su joj blizu i bolje su pripremljene za izbijanje rata, preneo je portal NL tajms. "Holandija treba da nauči da čitavo društvo mora da bude spremno kada stvari krenu po zlu", rekao je Vijnen za holandski list.

Za civile to znači da imaju hranu i vodu za piće u zalihama za vanredne situacije.

"Holandija ne bi trebalo da misli da je naša bezbednost zagarantovana jer smo udaljeni 1.500 kilometara", istakao je on.

Vijnen je upozorio da Rusija jača i da je potrebno imati jaku vojsku kao sredstvo odvraćanja. Stoga je, kako je naveo, važno otkloniti nedostatak osoblja u vojsci. Vijnen mnogo očekuje od volonterske godine u vojsci za mlade, koja je sprovedena nakon sličnog programa u Švedskoj.

U programu je učestvovalo oko 600 mladih, ali Vijnen se nada da će svake godine privući dve do tri hiljade mladih, od kojih će trećina verovatno izabrati karijeru u vojsci, a trećina postati rezervisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: