Subota, 08.07.2023.

22:04

Najveći u prethodnih nekoliko nedelja: Nastavljeni protesti u Izraelu FOTO

Izraelsko poslovno središte Tel Aviv doživeo je danas najveći antivladin protest u poslednjih nekoliko nedelja protiv planova premijera Benjamina Netanijahua.

Izvor: Tanjug

Najveći u prethodnih nekoliko nedelja: Nastavljeni protesti u Izraelu FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su širom zemlje protiv planova premijera da izvrši reformu pravosudnog sistema, ali je protest u Tel Avivu privukao mnogo više građana nego na nedavnim protestima, javile su televizije N12 njuz i Kanal 13, preneo je Rojters.

Protesti širom zemlje izbili su zbog predloga vlade o reformi pravosuđa, koja bi umanjila autoritet Vrhovnog suda i dala političarima veća ovlašćenja u pogledu izbora sudija.

Očekuje se da će parlament sledeće sedmice održati prvo od tri glasanja o prvom novom zakonu koji ograničava neke od ovlašćenja Vrhovnog suda da presuđuje protiv odluka vlade, ministara i izabranih zvaničnika.

Opozicija navodi da je taj potez još jedan opasan korak ka ograničavanju nezavisnosti suda koji bi na kraju podredio Vrhovni sud političarima i otvorio vrata korupciji.

Oni najavljuju da planiraju da inteziviraju demonstracije naredne sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: