Građanima naređeno: Prestanite sa samoubistvima

Severnokorejski lider Kim Džong Un izdao je tajnu naredbu lokalnim vlastima da se zabrane samoubistva.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2023.

12:10

Građanima naređeno: Prestanite sa samoubistvima
Foto: Profimedia

Odluka je doneta nakon što su podaci pokazali da se broj samoubistava vrtoglavo povećava, rekli su vladini zvaničnici koji su razgovarali za Radio Slobodna Azija.

Tačan broj samoubistava u Severnoj Koreji je teško utvrditi jer režim retko nudi uvid u nedostatke zemlje, ali je južnokorejska nacionalna obaveštajna služba procenila u maju da su se samoubistva povećala za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, preneo je WION.

Kim je u direktivi nazvao samoubistvo "činom izdaje protiv socijalizma", navodi Radio Slobodna Azija, navodeći da će zvaničnici lokalnih vlasti biti zajednički odgovorni za neuspeh da spreče ljude da se ubiju u njihovoj jurisdikciji.

Tajna naredba je pomenuta na nizu hitnih sastanaka u severnokorejskim provincijama, rekao je zvaničnik severoistočne provincije Severni Hamgjong za Radio Slobodna Azija pod uslovom anonimnosti kako bi se zaštitila njegova bezbednost.

Dostavljeni su podaci o broju samoubistava, među kojima su i primeri da su čitave porodice okončale život, rekao je zvaničnik za Radio Slobodna Azija.

U susednoj provinciji Rajangang, drugi zvaničnik je za Radio Slobodna Azija rekao da samoubistvo utiče na zajednicu više od gladovanja, pominjajući pritom sličan sastanak.

"Uprkos politici prevencije samoubistava koju je ratifikovao generalni sekretar, zvaničnici nisu bili u stanju da pronađu odgovarajuće rešenje", rekao je zvaničnik, koji je takođe sakrio svoj identitet da bi zaštitio svoju bezbednost.

"Većina samoubistava izazvana je teškim siromaštvom i glađu, tako da niko trenutno ne može da smisli kontrameru", dodaju oni, prenosi novinska služba.

Tokom sastanka vođene su diskusije koje su uključivale grafičke opise slučajeva samoubistava, što je uključivalo i dalje slučajeve da su čitave porodice oduzimale život.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2019. godinu, u Severnoj Koreji je bilo 8,2 samoubistva na 100.000 ljudi, što ovu zemlju stavlja na 45. mesto na svetskoj rang listi po stopi samoubistava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: