Ovaj čovek ne odustaje; Upravo je gurnuo prst u oko Vašingtonu

Aljbin Kurti izjavio da su SAD i EU pristrasne u razgovorima tzv. Kosova i Srbije, tvrdeći da Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak dolaze sa zahtevima Srbije.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Kosovski premijer je za Asošijeted Pres rekao da je njegov kabinet zauzeo drugačiji stav, nazivajući vlasti u Srbiji "autokratskim režimom". "Insistiramo na tome da dobro ponašanje sa autokratom ne čini da se ponaša bolje. Naprotiv", kazao je Kurti.

Naveo je da izaslanici SAD i EU za pregovore — Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, dolaze sa zahtevima Srbije. "Dolaze nam sa zahtevima. Sa zahtevima druge strane", rekao je Kurti, a preneo je portal "Kosovo onlajn".

On ostaje pri stavu da se prisustvo specijalnih policijskih snaga ne može smanjiti sve dok "kriminalne srpske bande ili ne napuste zemlju ili ne budu uhapšene", dodajući da će biti mira na Kosovu, ako ne bude "naređenja za nasilje iz Beograda".

Kurti kaže i da zapadne sile ne bi trebalo da povlađuju Beogradu, u kojem vidi, kako kaže, "suštinski problem za nasilje na Zapadnom Balkanu".

Naveo je da su čak i za vanredne izbore u četiri severne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom 23. aprila tzv. Kosovo izneverili međunarodni posrednici, jer su , kako je rekao, pozvali da izvrši izborne amandmane, ali nisu izvršili pritisak na jedinu političku stranku etničkih Srba da učestvuje u glasanju.

Zato kaže da će mu biti potrebna pomoć međunarodne zajednice da neguje politički pluralizam u etničkoj srpskoj manjini, kako bi se obezbedila "fer konkurencija i demokratska trka za nove gradonačelnike".

"Ne možemo sebi da dozvolimo još jedan proces koji će srpski kandidati bojkotovati nekoliko dana pre početka izbora, jer to Beograd nalaže", rekao je Kurti.

Ovo nije prvi put da iz Prištine stižu kritike na račun međunarodne zajednice, koja je nakon poslednje eskalacije na severu KiM, stala na stranu Srbije.

Čak je i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio, u intervjuu Glasu Amerike, da SAD imaju problem s Kurtijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu