"Sprečite krvoproliće"

Mora se učiniti sve kako bi se sprečila ofanziva Kijeva, jer bi ona mogla imati razorne posledice po Ukrajinu, ocenio je mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT
Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT

"Čak i neko sa jednoipogodišnjim iskustvom u vojsci savršeno dobro zna da napadač gubi tri puta više ljudstva nego onaj ko se brani", rekao je Orban za mađarsku radio stanicu "Košuta".

Mađarski premijer je rekao da je populacija Ukrajine u sadašnjem trenutku "negde između 20 i 30 miliona" ljudi, što je, kako je rekao "delić" ruske populacije. Prema podacima Federalne službe za statistiku Ruske Federacije, populacija broji više od 146 miliona ljudi.

Stoga, pokretanje ofanzive u ovakvim uslovima "bilo bi krvoproliće", upozorio je mađarski lider.

"Čak i u najboljem scenariju, ne može se postići bolji rezultat na bojnom polju od onoga što se moglo postići pregovorima čak i pre sukoba", ocenio je Orban.

Stoga je, kako navodi, od ključne važnosti da se ofanziva spreči pre njenog početka.

"Moramo učiniti sve što možemo pre pokretanja ofanzive da ubedimo strane da su prekid vatre i mirovni pregovori neophodni", istakao je premijer Mađarske.

Ukrajina već mesecima najavljuje ofanzivu u kojoj se nada da će zauzeti regione Hersona, Zaporožja, Donjecke i Luganske Narodne Republike koji su pristupili Ruskoj Federaciji nakon referenduma prošle godine, kao i Krim, koji je učinio isto 2014. godine.

Očekivalo se da će operacija Kijeva početi na proleće, ali je u mnogo navrata odlagana, a ukrajinski zvaničnici se žalili na loše vreme, nedostatak municije i nevoljnost Zapada da isporuči ratne avione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu