Ukrajina ulazi u NATO

Svi NATO saveznici su se saglasili da Ukrajina postane članica te alijanse, javlja Skaj njuz.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2023.

10:11

Ukrajina ulazi u NATO
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

"Svi NATO saveznici su se složili da će Ukrajina postati član alijanse", izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Nije, međutim, precizirano kada bi to moglo da se dogodi, budući da je to krajnja crvena linija za Rusiju.

Govoreći uoči sastanka ministara zemalja članica Alijanse koji se održava u bazi Alijanse Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je novinarima rekao da "kada se jednog dana rat završi, Ukrajina mora da ima mogućnost prevencije nekih sledećih napada".

Prema rečima Stoltenberga, sada je glavni fokus da se obezbedi da Kijev pobedi Rusiju. Podsetimo, Stoltenberg je juče boravio u prvoj zvaničnoj poseti Kijevu, gde se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu.

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ''istorijski'' i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje.

Nije jasno kako su se saveznici NATO saglasili oko ulaska Ukrajine u Alijansu jer je koliko juče ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio da sada nije vreme za odluku o članstvu Ukrajine u Alijansi.

S druge strane, ako i kad Ukrajina postane članica najvećeg vojnog saveza, to će značiti da će Rusija imati NATO na svojoj granici, s još jednom zemljom, budući da je Finska početkom aprila ušla u taj savez, čime je gotovo udvostručena granica Alijanse i Rusije, koja s Finskom ima granicu od čak 1.300 kilometara.

Iz zvanične Moskve više puta je ponovljeno da je za Rusiju ulazak Ukrajine u NATO nešto što ta zemlja neće dozvoliti i da je to "crvena linija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: