Britanci: Ruski vojnici se masovno opijaju, sve više mrtvih zbog alkohola

Britanci tvrde da su Rusi dosad imali ukupno do 200.000 žrtava.

Izvor: index.hr
Podeli
 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Iako se to u proceni ne navodi, verovatno je da se procena britanskog ministarstva unutrašnjih poslova odnosi na sve žrtve - ubijene, ranjene i nestale.

Britanci kažu da Rusi imaju velikih problema s moralom svojih trupa, pa tako imaju i sve više problema sa stvarima nevezanim direktno za rat.

"Dok je Rusija pretrpela do 200.000 žrtava od početka invazije na Ukrajinu, značajna manjina njih bila je uzrokovana neborbenim uzrocima", navodi se u izveštaju.

"Dana 27. marta 2023. na ruskom Telegramu objavljeno je da je među raspoređenim ruskim snagama došlo do 'veoma velikog' broja incidenata, zločina i smrti povezanih s konzumacijom alkohola", pišu Britanci.

"Drugi vodeći uzroci neborbenih žrtava verovatno uključuju loše vežbe rukovanja oružjem, saobraćajne nesreće i klimatske povrede kao što je hipotermija. Ruski zapovednici verovatno identifikuju raširenu zlouporabu alkohola kao posebno štetnu za borbenu učinkovitost", pišu Britanci.

"Međutim, alkohol konzumira velik deo ruskog društva, a opijanje se dugo smatralo prećutno prihvaćenim delom vojnog života čak i tokom borbenih operacija", pišu Britanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu