Broj ubistava u Rusiji eksplodirao: Veliki su problem – seju strah i prete

Pre nekoliko dana se sa ukrajinskog ratišta u rodno selo Novi Bureč u Kirovskoj oblasti vratio Ivan Rosomahin, pripadnik Vagnera i osuđeni ubica.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njega je predsednik Rusije Vladimir Putin amnestirao zbog "dobrovoljnog" odlaska u rat, prenosi Jutarnji list.

Selo je živelo u strahu, a Rosomahin je, prenosi nezavisni portal Baza, pretio meštanima (prema izjavama svedoka, šetao je selom sa sekirom i vilama i vikao da će sve da ubije), a sada je i uhapšen u susednom mestu Vjatskije Poljani zbog ubistva starice, pišu lokalni mediji.

Rosomahin je jedan od, kako navodi nezavisni ruski portal Meduza, skoro pet hiljada bivših zatvorenika i zločinaca koji se vraćaju kući kao slobodni ljudi, nakon što su među prvima prihvatili "ponudu" Jevgenija Prigožina da se umesto daljeg "guljenja" zatvorske kazne (ma kakva bila i za bilo koji zločin) pridruže Vagnerovoj ruskoj plaćeničkoj vojsci i odlaze na ratište u Ukrajinu.

Prema ruskim nezavisnim izvorima, već prvog dana, samo nekoliko sati nakon "otpuštanja", njih 15 počinilo je novi zločin. Umereni i nezavisni ruski mediji navode da bi povratak tolikog broja kriminalaca, koji su sada prošli kroz teške bitke u Ukrajini, mogao da dovede do porasta opšteg kriminala, koji je, hvale se, poslednjih godina u padu.

Ali sada, u svom izveštaju, udruženje advokata Travmpunkt, na koje se poziva moskovski Komersant, navodi da je 2022. godine broj ubistava u Rusiji porastao za 4 odsto i da je najveći u poslednjih 20 godina.

Pozivaju se na izvore u državnom tužilaštvu da je u 2022. godini bilo 7.628 slučajeva ubistva i pokušaja ubistva.

Analitičari advokatske komore pozivaju se na "direktan uticaj rata", jer se ispostavilo da se najviše ubistava u Rusiji dogodilo tokom tzv. Drugog čečenskog rata, početkom 2000-ih, a sociološka istraživanja su potvrdila vezu između ubistava i uticaja i atmosfere rata.

Rekord je bio 2002. godine, kada je zabeleženo 32.265 slučajeva ubistva i pokušaja ubistva. Travmpunkt navodi da ratno nasilje direktno pogađa ne samo učesnike rata (vojnike), već i civile koji žive u neposrednoj blizini rata i porodice vojnika. Advokatska udruženja u izveštaju kao razlog tome ukazuju na rat u Ukrajini, ili, kako oprezno pišu, "povećanje broja ubistava povezano je sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini", a posebno indikativno je da je porast ubistava zabeležen upravo u oblastima uz granicu sa Ukrajinom - u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti i u Burjatiji, ruskoj republici na Bajkalu, gde živi burjatska manjinska zajednica, odakle je regrutovan najveći broj vojnika za rat u Ukrajini.

Tako se u Belgorodskoj oblasti broj ubistava skoro udvostručio za godinu dana – 2021. zabeležena su 52, a 2022. čak 102, slično kao u Kurskoj oblasti, gde je 2021. godine bilo 58 ubistava, a 2022. broj porastao na 89, dok je u Burjatiji skočio sa 134 ubistva u 2021. na 177 u 2022. godini. Moskva, iako daleko od ratišta i sa relativno najmanjim udelom mobilisanih, oborila je rekord – tamo je broj ubistava i pokušaja ubistava za samo godinu dana porastao sa 269 na 413. U poslednjih dvadeset godina Rusija je bila na 6.500 do nešto više od 7.000 ubistava ili pokušaja ubistva godišnje. Pretpostavlja se da će ovaj trend rasti sa trajanjem rata, posebno povratkom vojnika sa fronta, koji dolaze sa ratnim traumama i frustracijama i "izvrnutim" odnosom prema životu, kako svom, tako i tuđem.

Advokati udruženja Travmpunkt smatraju da se povratkom vojnika može očekivati porast uličnog nasilja i policijske brutalnosti, ali kažu da se drastičniji porast (pozivaju se na iskustvo SAD posle rata u Vijetnamu) očekuje nakon kraj rata. S druge strane, nezavisno udruženje za ženska prava "Ana", koje je rusko Ministarstvo pravde proglasilo "stranim agentom", saopštilo je da je i nasilje u porodici nad ženama u porastu, za pet odsto u odnosu na godinu ranije, a tvrdi da je i to rezultat "specijalne vojne operacije".

Osim toga, kao još jednu posledicu ratne avanture u Ukrajini, Komersant navodi da je u poslednjih godinu dana, odnosno od početka agresije, potrošnja jakih alkoholnih pića u Rusiji povećana za 10 odsto (pivo, naglašavaju, nije uključeno u ovo), a zabeležen je i porast broja "pijanstava". U citiranom izveštaju advokata se navodi da se od 70 do čak 80 odsto ubistava izvrši u alkoholisanom stanju.

Osim toga, prvi put je, prema pisanju ruskih medija, nedavno osnovana "radna grupa za PTSP" u Ministarstvu zdravlja. Porast od 17 odsto zabeležen je kod onih koji traže stručnu psihijatrijsku pomoć, a reč je uglavnom o povratnicima sa ratišta, ali i članovima uže ili šire porodice vojnika.

Podsećanja radi, ruska nezavisna udruženja izveštavaju da "regrutovanje" u Vagneru i dalje traje uprkos najavama da više neće biti regrutovani zatvorenici, kao i da Jevgenij Prigožin želi da dovede još najmanje 30.000 kriminalaca u svoje plaćeničke jedinice koje sarađuju sa ruskom vojskom na bojnom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu