Nedelja, 19.02.2023.

20:58

Vojska spremna: NATO započinje sukob na Tajvanu?

Posle Ukrajine, NATO namerava da započne novi oružani sukob na Tajvanu, što je nagovestio generalni sekretar Jens Stoltenberg u Minhenu.

Izvor: Sputnjik

Vojska spremna: NATO započinje sukob na Tajvanu?
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

"Prošlo je skoro godinu dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba. NATO, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, umešan je u krizu koju je sam započeo. Međutim, Alijansa je već osmislila drugu na Tajvanu", navodi se u članku lista "Global tajms“.

List piše da NATO, kao zastareli savez iz vremena Hladnog rata, ne može da postoji bez vojnih sukoba. Stoga Alijansa povećava uznemirenost u Aziji, pripremajući se za sledeći sukob.

Vašington se nada da NATO može da proširi svoje prisustvo širom sveta, a ne da samo ostane transatlantska vojna organizacija. Polazeći od toga, SAD treba da nastave da eskaliraju spoljne pretnje, ujedinjuju zemlje-učesnice čiji se interesi ne poklapaju uvek i da ih primoravaju da troše više na vojni budžet, objasnio je za list kineski vojni ekspert Song Žongping.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: