Poljska se sprema za rat?

Poljska se sprema da na svojoj teritoriji postavi nemački sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2022.

08:27

Poljska se sprema za rat?
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nemačka je ponudila Poljskoj sistem Patriot prošlog meseca da obezbedi njen vazdušni prostor nakon što se zalutala raketa srušila i ubila dve osobe u Poljskoj.

Nakon što je Berlin odbio da razmesti ovaj sistem u Ukrajini, Poljska se sprema da razmesti nemački PVO sistem Patriot na svojoj teritoriji, objavio je na Tviteru ministar odbrane Marijuš Blaščak. Ministar je kasnije zatražio od Nemačke da umesto toga pošalje vatrogasne jedinice u Ukrajinu, preneo je Rojters.

"Posle razgovora sa nemačkim Ministarstvom odbrane, bio sam razočaran kada sam dobio odluku o odbijanju podrške Ukrajini. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca“, napisao je Blaščak na Tviteru.

"Tako da nastavljamo sa radnim aranžmanima da postavimo lansere u Poljsku i povežemo ih sa našim komandnim sistemom“, dodao je Blaščak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: