Drama u Hrvatskoj – dojave o bombama u Vladi i sudovima, zgrade evakuisane

Zagreb -- Dojave o bombi u vidu pretećeg mejla stigle su jutros u sudove širom zemlje, od Zagreba do Splita.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Ilustracija: EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Državni objekti su bezbedni i evakuacija nije predviđena, proveravamo o čemu se radi s obzirom na niz prijava koje su stigle u sudove", kažu u Vladi.

Poruka poslata jutros sa mejla Ressistance na brojne adrese je preteća, napisana je bez tačke i zareza iu njoj se pošiljalac čak zahvaljuje primaocima.

"Postavljena je bomba u zgradu suda. Nismo u ratu sa običnim građanima. Molimo vas da napustite zgradu. Ne treba nam smrt. Meta. Uništavanje zgrada. Molim te nemoj to ignorisati. Naša upozorenja", pisalo je u mejlu.

Ne može se isključiti da ga je pošiljalac poruku napisao pomoću Gugl prevodioca.

Izveštaji o bombama širom Hrvatske

Trenutno je u toku evakuacija zgrade u kojoj se nalaze splitski sudovi, potvrdio je za Jutarnji portparol Županijskog suda u Splitu sudija Dinko Mešin nakon što su dobili mejl o bombi.

Nešto pre 10:00 sati evakuisana je zgrada suda u Varaždinu zbog dojave o eksplozivnoj napravi. U zgradi su smešteni okružni, opštinski, privredni i prekršajni sudovi, a u to vreme bila je puna.

Pretres zgrade je u toku i nije poznato da li će sud nastaviti sa radom danas.

U Zagrebu je, međutim, oko 9:30 časova stigla dojava da su postavljene bombe u sudnice na Zrinjevcu. Preteće upozorenje dobili su Vrhovni sud, koji se nalazi u zgradi u Amruševoj, Viši krivični sud i Županijski sud u Zagrebu, koji se nalaze u zgradi na Zrinjevcu, a prijave su, takođe, poslate mejlom. Obe zgrade su evakuisane, a policija bi uskoro trebalo da izvrši uviđaj.

Okružni sud u Karlovcu primio je dojavu o bombi oko 9:30 sati, a policijski postupak je u toku.

Brodska policija "zauzela" je i zgrade u kojima su smješteni Županijski i Općinski sud u Slavonskom Brodu.

"Na adrese sudova upućeni su policijski službenici protiveksplozijske zaštite radi provjere istinitosti prijave i preduzimanja drugih mjera i radnji iz svoje nadležnosti", saopšteno je iz Policijske uprave Brodsko-posavske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu