"Neće biti... Zgrožen sam i šokiran" VIDEO

Beograd -- Trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske na temu efikasnog upravljanja procesima migracija je završen.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin , ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg i ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto obratili su se javnosti nakon sastanka.

"Najpre želim da izrazim veliko zadovoljstvo što je do sastanka došlo, a posebno što su ministri prepoznali probleme i izrazili želju da ih zajedno rešavamo", kazao je Vulin na početku izlaganja.

"Migrantska kriza je veliki problem, brojevi su eksplodirali", rekao je Vulin i dodao da ovde nije reč o humanitarnoj krizi, već o kriminalnim bandama.

"Moramo delovati, Sbija ne može biti sama u ovoj borbi baš kao što nijedna zemlja ne može biti sama u ovakvoj borbi", kazao je.

Na pitanje kakve su to obaveze Srbije, on je rekao da naša zemlja nastavlja da radi šta inače.

"Srbija brani granicu, kao i do sada, i samim tim brani Evropu. Istorija će još jednom pokazati da Srbija štiti Evropu. Nismo preuzeli neke posebne obaveze, napravljen je plan da se ojača granica Srbije i Severne Makedonije. Mađarska i Austrija će pružiti materijalnu i političku podršku za to", naveo je Vulin.

"Nema tačaka zadržavanja migranata, nikakvih prihvatnih centara novih neće biti na teritoriji Srbije", objasnio je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

On je naveo da promena vizna politika Srbije znači da osobe neće iz zemalja koje vrše najveći pritisak na članice EU neće moći da budu aplikanti za azil.

On je naveo da je šokiran i zgađen što je Mađarska izuzeta od sankcija koje se tiču korišćenja ruske nafte iz naftovoda Janaf.

"Jesu li to sankcije protiv Rusije ili Srbije? Mislim da je to prvi paket sankcija protiv Srbije", naveo je Vulin.

Rešenja na nivou policije

MInistar policije Austrije Gerhard Karner naveo je da je zadatak država sada da ispune zadatke.

“Prekogranični kriminal zahteva prekograničnu saradnju. Naš zadatak je da ispunimo svoje zadatke, to će biti rešeno na nivou policije. Hvala Srbiji na spremnosti da prilagodi viznu politiku, jer Austrija je naročito pogođena migrantskom krizom. Važno je da imamo ovu zajedničku sponu protiv kriminala”, objasnio je Karner.

Sijarto: Došlo je do eksplozije brojeva

"Zahvaljujem s ekolegama što su me prihvatili i da sam mogao da im se pridružim danas", rekao je na početku obraćanja ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

"Mađarska je u veoma izuzetnoij situaciji zbog dvostrukog pritiska, zbog ukrajinske krize odakle nam stiže oko milion i po izbeglica", rekao je on.

Sijarto je rekao da izbeglice čak upotrebljavaju i oružje na granicama. Kako je istakao, veliki je broj migranata koje je Mađarska morala da vrati sa granica.

"Došlo je do eksplozije brojeva i to je tačno i to može da se uporedi sa podacima iz 2015. godine. Situacija je sve teža. Politika Brisela prema migrantima sada se dodatno komplikuje zbog rata, tako da možemo da računamo na to da će se brojevi samo povećavati", kazao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu