Sreda, 31.08.2022.

11:04

Putin hladno, Merkel emotivno

Nemački političari reagovali su danas na vest o smrti Mihaila Gorbačova uz reči zahvalnosti za njegov doprinos nemačkom ujedinjenju.

Izvor: B92, Tanjug

Putin hladno, Merkel emotivno
EPA/EFE Uli Deck

"Nemačka ostaje zahvalna njegovom odlučujućem doprinosu nemačkom ujedinjenju, i poštuje njegovu hrabrost zbog demokratskog otvaranja i približavanja istoka i zapada. Ostaće upamćen po svojoj velikoj viziji zajedničke i miroljubive Evrope", istakao je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Ukazao je da je Gorbačov poslednjih godina patio što se njegov san nije obistinio. „Danas je taj san u ruševinama, razrušen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu“, podvukao je Štajnmajer.

Kancelar Olaf Šolc ocenio je da je Gorbačov bio hrabar reformator i državnik, koji je omogućio demokratiju u mnogim delovima Evrope, ali i ponovno ujedinjenje Nemačke.

„Znamo da je umro u vreme u kome nisu neuspeh doživeli samo demokratija u Rusiji, već i kada Rusija i ruski predsednik Vladimir Putin stvaraju nove razdore u Evropi i vode stravičan rat protiv susedne Ukrajine“, naglasio je on.

Vicekancelar Robert Habek ukazao je da je Gorbačov umro u vreme novih tenzija Rusije i zapada. „To još jednom pokazuje da istoriju pišu ljudi. Kada bi Rusija imala više državnika poput Gorbačova koji bi se zalagali za kurs detanta, približavanja i zajedničkog razmišljanja, imali bi drugačiji razvoj“, ocenio je on.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da je nasleđe Gorbačova okončanje Hladnog rata i ujedinjena Nemačka. "Žlimo za državnikom kojem smo večno zahvalni“, istakla je ona.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, najemotivnije se oprostola, i istakla da je Gorbačov bio „jedinstveni svetski političar“. Saopštila je da je primila vest o njegovoj smrti sa velikom tugom.

„Gorbačov je pisao svetsku istoriju. On je pokazao kako pojedini državnici mogu promeniti na bolje svet“, naglasila je Merkel.

„Bez Gorbačove hrabrosti za glasnošću i perestrojkom, to jest otvorenošću i reformama, ne bi bila moguća mirna revolucija u DDR-u. I danas mogu još osetiti strah koji sam imala zajedno sa sunarodnicima u DDR-u 1989.godine da li će ponovo, kao i 1953. tenkovi izaći na ulice kada smo uzvikivali „mi smo narod“ i kasnije „mi smo jedan narod“. Taj put, međutim, nije bilo tenkova, nisu ispaljeni hici. Umesto toga Gorbačov je rukovodstvu DDR-a poručio „ko kasni, njega kažnjava život““, napisala je ona.

Gorbačov se nije suprostavljao, kaže, zahtevu građana za slobodom u DDR-u. Čak šta više on je dozvolio da ponovo ujedinjena Nemačka postane članica NATO. Gorbačov je moj život u osnovi promenio. I to neću nikada zaboraviti“, podvukla je Merkelova.

U reagovanjima iz Austrije predsednik Aleksander van der Belen ocenio je da je Gorbačov bio „čovek mira i veliki vizionar". „Gotovo niko kao on nije obeležio protekli vek, ali posebno našu današnju Evropu. Njegovo nasledje ostaje i važnije je nego ikada", napisao je Van der Belen na tviteru.

Austrijski kancelar Karl Nehamer naglasio je da je Gorbačov bio taj koji je doprineo najznačajnije približavanje istoka i zapada posle pada Gvozdenog zida u Evropi i doveo do kraja Hladnog rata.

Vicekancelar Verner Kogler izrazio je žaljenje što priznanje, koje je uživao na zapadu, nije osetio u svojoj domovini. Šef austrijske diplomatije Alekander Ssalenberg podvukao je da je Gorbačov doprineo miroljubivom novom poretku Evrope u proteklih 30 godina.

„On je prepoznao signale vremena i bio je veliki državnik", naglasio je on.

Za razliku od Nemačke, reakjcija iz Moskve, bar ona na koju se čekalo, je stigla, ali izgleda sa zakašnjenjem. Naime, ruski predsednik Vladimir Putin je izrazio saučešće, Tom prilikom istakao je da se radi o političaru koji je imao ogroman uticaj na tok svetske istorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: