NATO zemlja odbila SAD i Tursku: "Ne može"

Sjedinjene Američke Države i Turska uputile su molbu da im se dozvoli da njihovi sateliti koriste bazu u norveškom arhipelagu, ali je zvanični Oslo to odbio.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2022.

08:50

NATO zemlja odbila SAD i Tursku:
Ilustracija, foto: EPA-EFE/YONHAP

Kako prenose mediji, Norveška je odbila zahtev da američki i turski sateliti koriste satelitsku bazu u arhipelagu Svalbard u regionu Arktika zato što veruju da će prikupljeni podaci biti korišćeni u vojne svrhe.

"Sputnjik" ističe da je ovo prvi put u poslednjih 10 godina da je norveška nacionalna ustanova (Nkom) za komunikacije odbila zahtev za korišćenje satelitske stanice Svalsat, a treba napomenuti da je jednoj američkoj kompaniji uskraćeno korišćenje stanice Trolsat na Antarktiku. Ta stanica prema pravilima može da se koristi samo u svrhe mira, a vlasti su promenile da bi sakupljeni podaci mogli da budu korišćeni u vojne svrhe

"Nkom" je uz objašnjenje priložio i informaciju da amerilki satelit "EWS Rapid Revisit Optical Cloud Imager" finansira američka vojska, odnosno američko vojno vazduhoplovstvo. Takođe, na sajtu američke kompanije čak je istaknuto da je njen cilj dalji razvoj vojne tehnologije.

I Turska odbijena

Menadžer Bent Anre Stojva istakao je da je slučaj "specijalan".

"Ne možete da koristite stanicu kako bi ste slali podatke sa satelita koji služi u vojne svrhe. To je razlog što je ovaj satelit odbijen", kazao je Stojva.

Ova ustanova ističe da je još jednom satelitu uskraćeno korišćenje stanice Svalsat, a u pitanju je turski satelit visoke rezolucije "IMECE". "Nkom" je naveo da satelit deo projekta "GOKTURK", koji se koristi takođe u vojne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: