"Neizbežno je, ali za sada im SAD ne daju da isprovociraju Srbiju"

Beograd -- U nedostatku bilo kakve šanse za priznanjem od Srbije, jedina prava opcija za tzv. Kosovo je spajanje sa Albanijom, ocenjuje Timoti Les.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

Ovaj poznati profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž je za Blic rekao da je to ionako ono što većina kosovskih Albanaca želi, pošto je tzv. Kosovo veštačka tvorevina, država kojoj nedostaje nacija.

"Albanci su zabrinuti za bezbednost svoje teritorije i ne žele da daju autonomnu oblast Srbima kada nisu ni sigurni da će uspeti da zadrže ostatak. U nedostatku bilo kakve šanse za priznanje od Srbije, jedina prava opcija da Kosovo okonča svoje stanje limba je spajanje sa Albanijom", istakao je Les.

Ocenjuje i da je, dugoročno gledano, "velika Albanija" skoro neizbežna.

"Ono što je trenutno sprečava jeste protivljenje SAD i njihovih saveznika, koji ne žele da Kosovo i Albanija preduzmu bilo kakve korake koji bi mogli da isprovociraju Srbiju, izazovu sukob na severu Kosova i postave presedan koji vodi raspadu Bosne i Severne Makedonije. Albanija takođe ne želi da provocira Srbiju, mnogo veću i moćniju državu. Shodno tome, povremeno se govori o ujedinjenju i puno sporazuma između Kosova i Albanije, ali malo konkretnih koraka ka ovom cilju", ističe Les.

On, očekivano, procenjuje i da za Srbiju to nije dobra opcija, "jer bi stavila tačku na gubitak Kosova".

"Velika Albanija predstavlja pretnju Srbiji u smislu da bi, ako i kada se to na kraju dogodi, ona finalizovala gubitak Kosova. Međutim, kao što sam rekao, ne vidim nikakvu neposrednu perspektivu da Kosovo ili Albanija poguraju ovaj cilj dalje od nivoa retorike zbog međunarodnog veta i povremenog simboličkog gesta. U stvarnosti, pretpostavljam da će čekati, kao što čekaju i drugi u regionu, na promenu geopolitičkih okolnosti i dolazak vremena kada će velike sile pristati na široko preuređenje Balkana", zaključuje Les.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu