Vučić: "Govorili su da sam i ruski i američki čovek – a ja sam samo srpski predsednik"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o ekonomskim temama i krizi sa kojom se i Srbija suočava, ali i o napadima i pritiscima na našu zemlju.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

20:04

Vučić:
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Vučić je na samom početku govorio o Srebrenici.

"To je jedan objektivno težak dan, dan teškog zločina nad Bošnjacima. Mislim da imamo mnogo teških dana u godini i tu imamo mnogo problema, mnogo drugačijih viđenja... Ove godine je bilo više mržnje usmerene prema srpskom narodu i možda više pogrešnih odgovora i više mržnje iz medijskog i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti", rekao je Vučić.

"Ponekad se čini da svi na Balkanu čekaju drugo poluvreme, ali mi smo ti koji moramo to da izbegnemo po svaku cenu. Nismo slabiji, ali mi to moramo da izbegnemo", kazao je on.

Vučić kaže da neki političari smatraju da Srbija mora da bude unižena i srušena, da nikad nije toliko mala koliko je njima dovoljno.

"Imate jedan deo gde nema snimak, gde je prekinut. Što bismo nekome pravili probleme? Šta god da kažete ili uradite, nije dobro. Zato što Srbija mora da bude unižena i mala. I koliko god da je mala ili unižena, nikada za njih to nije dovoljno", rekao je.

Vučić: "Kada se Nemačka nakašlje – mi ovde dobijemo upalu pluća"

"Znate li da 80 godina od osnivanja logora Jasenovac nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu. Uspeli smo da napravimo veliki film i za to je Gaga Antonijević zaslužio spomenik jer niko nikada nije hteo da napravi film o Jasenovcu", rekao je.

Kaže i da postavlja pitanje zašto srpske žrtve i zašto oči sudije Slobodana Ilića (svirepo ubijen u Zalazju iznad Srebrenice), u leto 1992. nikome nisu važne.

"Srpske suze nemaju roditelje, tuže suze imaju roditelje, ali mi moramo na to da se naviknemo i moramo to da znamo. Manjim delom smo i mi za to krivi", kazao je predsednik i podsetio na činjenicu da predsednici Srbije nisu obilazili Jasenovac.

Vučić kaže da smo uvek gledali da idemo linijom manjeg otpora i da se ne zameramo drugima.

"Nikada mi Srbi nećemo moći da razumemo ni kako to uspevate da nam solite pamet o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a da ste tako jezivo pogazili teritorijalni integritet Srbije. I nikada nećemo moći da razumemo kako to Kosovo nije smelo da se desi zbog Srebrenice... Ali na sve to naš odgovor mora da bude odgovoran"; objasnio je.

"To nije stvaranje nikakve velike Srbije, to je čuvanje našeg pisma", rekao je.
Vučić se prisetio i vremena odrastanja.

"Mene je vaspitavala baka, mi smo je zvali majka. Ona je provodila letnje vreme ovde, a ja zimsko kod nje u Čipuljiću. Njoj su ubili muža, pola familije sa majčine strane. Ona je iz Donjeg Vakufa kod Janja, a moj deda je iz Čipuljića. Kao dečak sam učen da ne volim one koji su to učinili mojoj porodici. Ona je umrla kad je počeo rat u BiH, valjda je presvisla od muke, ali ja sam za nju vezan možda više nego za oca i majku, ali nikada ne bih poželeo da se to ponovi nekom drugom", rekao je on.

"Nisam otišao u Srebrenicu jer nisam dobrodošao"

"Nisam otišao u Srebrenicu zato što nisam dobrodošao. Šta god da bih rekao, bio bih izložen najbrutalnijim napadima zato što nisam hteo da izgovorim magiču reč koju oni žele da čuju", rekao je.

Kako je objasnio, nije tu reč o emocijama, već o politici, a kada je reč o žrtvama, Vučić ističe da prema njima uvek iskazuje ogromno poštovanje. Vučić kaže da su u Čipuljiću ponovo spaljene kuće i za vreme rata kog Hrvati nazivaju "srpska agresija".

Govorio je i o napadima i optužbama koje dolaze iz regiona.

"Mi smo došli dotle da su oni optužili predsednika Srbije... Jer oni izmisle i kažu da sam nekoga tukao u Petrinji. Ja sam odmah izašao i rekao da nikada nisam bio tamo, nikada. Možete da zamislite šta bi bilo da smo mi to uradili Milanoviću ili Plenkoviću", upitao je Vučić.

"Nikad nismo čuli izvinjenje, a možete misliti sa kakvim izmišljotinama osuđuju srpski narod tamo. Još neki očekuju da se izvinjavam za mrtvu decu na Petrovačkoj cesti", kazao je Vučić i dodao da nije ni znao da će biti podignuta optužnica za zločin na Petrovačkoj cesti, ali da nema ništa protiv toga jer ta deca moraju posthumno da dobiju pravdu, a ubijena su samo zato što su bila srpska deca i zato što je neko bio dovoljno bahat i arogantan da misli da može da radi šta hoće jer ima podršku Zapada.

Vučić kaže da je nama potreban vek mira. Nikada neće biti oprane ruke NATO zbog zločina koji je počinio na SRJ, poručio je on.

"Ja sam bio taj koji je predložio da se obeležava godinjšica NATO agresije", kazao je Vučić. Govoreći o izjavi šefa Delegacije EU u BiH Johan Satlera, predsednik kaže da Evropski parlament nikada nije doneo neku rezoluciju o Jasenovcu, te da takve izjave nisu ništa novo.

O pregovorima sa Prištinom

"Ma niko me nije zvao. Nešto pokušavaju, ne znam šta pokušavaju. Mi ćemo da odemo, ali sve to nema mnogo smisla. Oni se spremaju za napad iako lažu da se ne spremaju", rekao je Vučić.

"Mi se tu borimo sa mnogo većom silom koja ne prihvata međunarodno pravo, koja ne prihvata Rezoluciju 1244", dodao je. On je podsetio na sve laži koje smo slušali godinama od EU, o obaranju Miloševića, isporuci Miloševića, pa posle Karadžića, Mladića, Pavkovića, Talića...

"Mi smo ih po kilo mesa isporučili i svaki put je bilo - samo još to i dobićete nešto. Nismo dobili ništa", kazao je on. O poruci Milana Radojičića koju je posalo iz Leposavića, rekao je da ne vidi šta je drugo smisao te poruke osim što se vratio da živi tamo odakle su mu otac i majka.

Rekao je i da ga je Rada Trajković prva nazivala zapadnim čovekom i tvrdila da će da prizna tzv. Kosovo, pa se upitao šta se sada desilo, pa sada ima obaveze prema ruskoj politici.

"Ja jednaki prezir imam i prema američkim i prema ruskim agentima. Ne mogu očima da ih gledam. Zamislite kad vi radite protiv svoje zemlje, pa još sebe ubedite da radite za svoju zemlju tako što ustvari zastupate interese neke druge zemlje", rekao je.

Podsetio je da su mnogi govorili da je Srbija "mali brod" koji mora da se prikači za neki veći i sigurniji.

"Ja želim da vodim taj mali (srpski) brod pod srpskom zastavom, ponosnno", rekao je.

"Sve im je palo na pamet i da sam ruski plaćenik i američki plaćenik, osim toga da sam srpski predsednik. To je moj posao, neću da radim ni za koga, radim samo za svoj narod", rekao je.

Konsultacije

Imaću racionalan i profesionalan pristup, rekao je Vučić o predstojećim konsultacijama. "SDA i koalicija "Moramo" neće doći", kazao je on.

Predsednik kaže da je Aleksandar Jovanović Ćuta u pravu da će "sam sebe srušiti".

"Ja ću sam da odem" rekao je predsednik.

Kaže da Milanu St Protiću nije bio glup kada ga je zvao da ga ostavi za ambasadora u Švajcarskoj.

"To se promenilo od kada nije ambasador. Nek Ćuta nije lud i neka je ovaj pametan. Sam sam najavio da ću sam da odem. Vidite voditelje koji su prećutali da sam lud i glup, a često su mi u kuću dolazili i nisu mi pričali da sam glup i lud", kazao je Vučić.

On je najavio i pomeranje starosne granice za vantelesnu oplodnju o trošku države.

Vučić je govorio i o ekonomskim temama, o teškoj zimi koja je pred nama i svim nedaćama sa kojima se država suočava zbog svetske krize.

"Ne mogu ljudima da obećam ništa, jer svaki dan koji prođe donosi nove izazove", rekao je.

Jovanjica

"Dve i po godine su vodili kampanju oko Jovanjice sa pričom da je moj brat zvao Koluviju. Sudski je dokazano da to nije istina. Niko nije uputio izvinjenje. Lagali su. Niti znamo čoveka, niti nas to interesuje. Mislite li da predsednik Srbije nema pametnijeg posla da se bavi kriminalom i da ubijam po Srbiji? Kako je moguće da vam je to uopšte u glavi? Zar vam je jedini posao koji imate da izmišljate najgore gluposti", pitao je Vučić.

Glavni prisluškivani razgovor je toliko smešan, da nemam reči, rekao je on.

"Nekima je to rijaliti, a neki slikoj rijalitija pokušavaju da prikriju sopstveni kriminal i korupciju", kaže Vučić.

Predsednik kaže da neće ići na godišnji odmor, ali će sigurno otići negde na četiri dana i ponovo pozvao ljude da letuju u Srbiji.

Ističe da planira da kupi plac na istoku Srbije jer je to prelep deo Srbije.

"Ako Zapad ne prihvati Putinovu ponudu, odlazimo u pakao"

Vučić se osvrnuo i na trenutnu situaciju u svetu i rat u Ukrajini.

"Znam šta nas čeka. Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Seversku, Bahmutu i Soledaru, posle toga na drugoj liniji Slavjansk- Kramatorsk - Avdejevka, slediće njegova ponuda. Ako Zapad ne prihvati ponudu, odlazimo u pakao, a neće je prihvatiti", kazao je Vučić.

Govoreći o ruskoj operaciji u Ukrajini, Vučić je istakao da to nije sukob lokalnog karaktera, već da imamo gotovo svetski sukob

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: