"Putinovi najgori strahovi se ostvaruju"

Urednik Skaj Njuza Dominic Vaghorn napisao je zanimljivu analizu jučerašnjeg važnog samita NATO-a u Madridu.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

17:12

EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Samit NATO-a najavljen je kao "transformativn"“ i "istorijski" i opravdao je očekivanja.

Pregovori nisu bili laki, ali je NATO doživeo najveću promenu u poslednjih nekoliko decenija, smatra Vaghorn.

Podstaknuta ničim izazvanim napadom na Ukrajinu, Alijansa je pretrpela transformaciju na pažljivo planiranom samitu. Pretnja imidžu podeljene Alijanse otklonjena je u poslednjem trenutku sporazumom zahvaljujući kojem je Turska odustala od veta na ulazak Švedske i Finske u NATO.

Svet se drastično promenio u poslednjih 10 godina

Još uvek nije sasvim jasno kolika će cena biti plaćena za turski pristanak, a posebno je upadljivo da bi tu cenu mogli da plate Kurdi, saveznici Zapada koji su bili presudni u borbi protiv Islamske države. Ali izgleda da je Erdogan veoma zadovoljan onim što je dogovoreno, piše urednik Skaj njuza.

NATO je drastično promenio svoj strateški koncept, dokument od 16 stranica koji je poslednji put revidiran 2010. godine. Tada Kinu uopšte nije pominjao, a o Rusiji je govorio kao o "strateškom partneru". Vaghorn primećuje koliko se svet promenio za samo deset godina.

Još jedan ključni zaključak sa samita NATO-a je plan da se dramatično poveća broj NATO trupa u Snagama za brzu akciju sa 40.000 na čak 300.000. Taj plan je i dalje samo želja, ali bi trebalo da transformiše sposobnost NATO-a da brzo reaguje na vanredne situacije.

Hiljade dodatnih vojnika biće raspoređene na istočnom krilu NATO-a. Britanija je saopštila da će angažovati još 1.000 vojnika u odbranu Estonije, iako će oni, pomalo zbunjujuće, biti bazirani u Britaniji, ali bi trebalo da budu spremni za brzu akciju ako se ukaže potreba

Putin će dobiti upravo ono što ne želi

EPA-EFE/Tomas Kalnins
Lideri NATO-a su više puta isticali da će zahvaljujući svemu navedenom Putin dobiti upravo ono što ne želi. Ruski predsednik je pokrenuo rat, tvrde njegove diplomate, delom da bi zaustavio širenje NATO-a. Sada se dešava nešto dijametralno suprotno.

Njegovi najgori strahovi se ostvaruju – još veći NATO, sa novim članicama i više vojnika i naoružanja na ruskim granicama, ističe urednik Skaj njuza.

Ove promene će samo dodatno rasplamsati istorijsku nesigurnost Rusije u pogledu otvorenog zapadnog krila, koji je istorijski bio napadnut od strane potencijalnih okupatora od Napoleona do Hitlera. Ali Putin za to može da krivi samo sebe.

Dve zemlje koje su se ponosile svojom tradicijom neutralnosti, Švedska i Finska, toliko su bile potresene Putinovom agresijom na Ukrajinu da su požurile u NATO. Baltičke zemlje su, videvši šta se desilo sa Ukrajinom, zatražile najkonkretniju odbrambenu pomoć od NATO-a.

Nad Evropom se spušta gvozdena zavesa

Nakon što je godinama gledao Putinu kroz prste, NATO sada veruje da su snaga i odlučnost najbolji način da se obuzda agresivna Rusija.

Nova pozicija NATO-a je verovatno neophodna, ali to neće učiniti sadašnju situaciju manje opasnom. Nad Evropom se spušta nova gvozdena zavesa, potvrdio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Jaz između demokratskog Zapada i autokratskog Istoka se produbljuje, kaže Vaghorn.

Putinovi savetnici mu već duže vreme govore da je NATO sve veća pretnja Rusiji i da je on lično glavna meta. Nijedan potez napravljen na jučerašnjem samitu neće smanjiti njegovu paranoju, naprotiv.

Britanija kaže da sledeća faza sukoba u Ukrajini tek počinje. Zapad planira da pomogne Ukrajini da pređe sa odbrane na napad. Ako zaista želi da istera ruske snage iz Ukrajine, ukrajinskoj vojsci će biti potrebno ne samo mnogo više naoružanja već i transformacija, a za to će biti potrebna dugoročna pomoć Zapada.

Što su Ukrajina i Zapad uspešniji, Putin bi mogao postati opasniji. Diktatori, naime, ne mogu sebi da priušte poraz, zaključuje se u analizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: