Severna Koreja otkrila "tajnu": Prvi slučaj koronavirusa došao je iz...

Severna Koreja je zaključila da su se prvi slučajevi zaraze koronavirusom u toj zemlji dogodili u regionu blizu granice sa Južnom Korejom.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

08:32

Severna Koreja otkrila
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Kako su danas preneli državni mediji, prvi pacijenti su bili u kontaktu sa "neidentifikovanim stvarima”.

Objavljujući rezultate svojih nalaza, Severna Koreja je poručila građanima da budu "budni u pogledu ’nepoznatih stvari’ koje dolaze od vetra i drugih klimatskih pojava i balona u oblastima duž linije razgraničenja i granica", prenosi Rojters.

"Bio u kontaktu sa neidentifikovanim materijalima"

Poznato je da su 18-godišnji vojnik po imenu Kim i petogodišnji dečak po imenu Vi bili u kontaktu sa neidentifikovanim materijalima na brdu oko kasarni i stambenih naselja u Iforiju početkom aprila, saopštila je državna novinska agencija KCNA. , dodajući da su kasnije razvili simptome i bili pozitivni na korona virus. Inače, Ihpo-ri je region u okrugu Kumgang na istočnoj obali zemlje u blizini granice sa Južnom Korejom.

"Rezultati istrage su pokazali da je nekoliko osoba koje su sredinom aprila došle iz oblasti Iforija u prestonicu imalo temperaturu, a među njihovim kontaktima je došlo do naglog porasta slučajeva groznice", piše KCNA.

Koreja je zaključila da su se prvi slučajevi zaraze korona virusom u toj zemlji dogodili u regionu blizu granice sa Južnom Korejom, a kako su danas preneli državni mediji, prvi pacijenti su bili u kontaktu sa "neidentifikovanim stvarima”. Objavljujući rezultate svojih nalaza, Severna Koreja je poručila građanima da budu "budni u pogledu ’nepoznatih stvari’ koje dolaze od vetra i drugih klimatskih pojava i balona u oblastima duž linije razgraničenja i granica", prenosi Rojters.

4,74 miliona pacijenata

Severna Koreja, koja je proglasila vanredno stanje zbog izbijanja pandemije korona virusa u maju, očigledno želi da prebaci krivicu na svog suseda za talas zaraza koji ju je zadesio, piše Rojters. U kontekstu pominjanja balona, on podseća da severnokorejski prebezi i aktivisti u Južnoj Koreji decenijama lete balonima sa letcima i humanitarnom pomoći preko čvrsto utvrđene granice. Inače, Severna Koreja je u petak prijavila još 4.570 ljudi sa simptomima groznice, čime je ukupan broj pacijenata od kraja aprila na 4,74 miliona. Pjongjang svakodnevno objavljuje broj obolelih od groznice bez navođenja da se radi o pacijentima sa kovidom, očigledno zbog nedostatka opreme za testiranje, napominje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: