Plenković: "Odluka američkog Vrhovnog suda nema uticaj u Hrvatskoj"

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da presuda američkog Vrhovnog suda neće imati uticaj na Hrvatsku

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kako kaže Plenković, zabrana abortusa bi bila protivna odluci Ustavnog suda.

Plenković je na otvorenom delu sednice vlade rekao da je pitanje prekida trudnoće izrazito kompleksno pravno, etičko i medicinsko pitanje oko kojega je neretko vrlo teško, a često i nemoguće postići konsenzus, ali je bitno sagledati tu situaciju koja je postala tema i u Hrvatskoj. "Ova presuda neće uticati na Hrvatsku. U Hrvatskoj je pravo na prekid trudnoće uređeno zakonom, a Ustavni sud je ocenio da je taj zakon u skladu s Ustavom", rekao je premijer.

Kao što je nedavno rekao predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, dodao je Plenković, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenja ili zabranio pristup pravu na prekid trudnoće.

"U političkom smislu, nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenje odredbi o već postojećem pravu u Ustav. Na takve izmene mi nećemo pristati", rekao je Plenković.

Opoziciju je pozvao da bude konstruktivna oko ove teme i da podrže predložene izmene Ustavnoga zakona o Ustavnom sudu jer je upravo taj predlog usmeren na dodatnu zaštitu prava koja su zagarantovana Ustavom, odnosno prava o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

"Pozivamo opozicione stranke da konstruktivno pristupe ovoj temi koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj", ponovio je Plenković, a povodom najave iz lidera opozicione SDP Peđe Grbina da će ta stranka prikupiti potpise za odlučivanje o izmeni Ustava odredbom koja bi garantovala pravo na abortus.

Grbin je rekao i da ako im ova inicijativa ne uspe, onda će prikupljati potpise za održavanje referenduma o ovom pitanju.

Plenković je rekao da se u okviru vladajuće stranke HDZ-a, koja je demokršćanska stranka desnoga centra, zalažu za zaštitu života za koji oni smatraju da počinje začećem, ali isto tako poštuju pravo žene na izbor i zdravlje.

"Naša je želja da prekida trudnoće u našem društvu bude što manje, odnosno da oni budu izuzetak, ali statistika i iskustvo drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja, ali ga mogu učiniti nesigurnim i opasnim za život i zdravlje žene", naveo je Plenković, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu