"Neće biti primljene u NATO..."

Finska i Švedska neće biti primljene u NATO na sledećem samitu alijanse, krajem juna u Madridu.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2022.

13:20

EPA-EFE JOHANNA GERON / POOL

Kako je objasnio zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski, svaka od zemalja koje žele da postanu članice NATO mora najpre da sprovede određene reforme kako bi se dostigli standardi koje zahteva Alijansa.

"Mislim da je Madrid prerano. Ako govorimo o prijemu novih članica u NATO, to je dug process koji zahteva I procese u samim državama. Nije to ni tako lako, ni tako brzo, a potrajaće najmanje nekoliko meseci", rekao je Jablonski poljskom radiju RMF FM.

Prema njegovim rečima, Turska, koja se protivi članstvu Finske i Švedske, na kraju će pristati I neće blokirati taj process.

Podsetimo, Švedska i Finska zvanično su podnele zahtev za članstvo u NATO 18. maja, napuštajući tako svoju višedecenijsku poziciju vojno neutralnih zemalja.

Da bi te dve zemlje postale punopravne članice NATO, potrebno je da svih 30 zemalja koje čine tu alijansu da svoj glas. Međutim, Turska je odmah rekla da neće glasati za prijem Finske I Švedske, a u prvoj procedure njihovog primanja čak je I blokirala taj process.

Prema pisanju medija, sada se vrši veliki pritisak n ate dve zemlje da popuste zahtevima Ankare, a u toku su I pripreme za zavničlne razgovore između Finske, Švedske i Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: