Turski uslov za NATO

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost i glavni savetnik za spoljnu politiku turskog predsednika razgovarali u ponedeljak o kandidaturi za NATO i Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2022.

08:30

Turski uslov za NATO
EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Turska se, podsetimo, oštro protivi ulasku Finske i Švedske u NATO, a bez njenog glasa te dve zemlje neće moći da postanu članice Alijanse. Tursko "ne" sastoji se u stavu Ankare da Finska i Švedska skrivaju ljude povezane s militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i druge teroriste, kao i zbog zaustavljanja izvoza oružja u Tursku 2019.

Zbog toga se na turskog predsednika Erdogana vrši međunarodni pritisak da popusti u pogledu Švedske i Finske, a ovaj poslednji razgovor njegovog savetnika sa američkim zvaničnikom to i dokazuje.

Glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je američkom kolegi Džejku Salivanu da Turska želi "konkretne mere" u pogledu postojanja, kako ih naziva, "terorističkih organizacija" u Finskoj i Švedskoj pre no što razmotri njihove kandidature za NATO, saopštilo je tursko predsedništvo.

Navodi se i da je Kalin rekao Salivanu u telefonskom pozivu da nacije koje se žele pridružiti NATO-u moraju da "usklade vrednosti i načela saveza o bezbednosti i borbi protiv terorizma".

"Naglašeno je da je imperativ da Švedska i Finska preduzmu konkretne mere u vezi s terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Turske", dodaje se.

Bela kuća je, s druge strane, saopštila da je Salivan u pozivu "izrazio podršku nastavku vanrednih razgovora Turske sa Švedskom i Finskom kako bi se rešila zabrinutost oko njihovih zahteva za članstvo u NATO-u, što SAD snažno podržava".

Švedska i Finska rekle su da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog. Svih 30 članica NATO-a mora odobriti planove za proširenje saveza.

Erdogan je u komentarima objavljenim u "Ekonomistu" u ponedeljak rekao da je predanost Turske NATO-u ostala nepromenjena, a zatim je pozvao saveznike da usredsrede svoje napore na "uveravanje" zemalja kandidatkinja.

"Beskompromisno insistiranje Švedske i Finske na pridruživanju savezu dodalo je nepotrebnu tačku dnevnom redu NATO-a", rekao je. "Ne postoji vlast u Ankari kojoj bilo koja zemlja koja nije voljna boriti se protiv terorizma može govoriti što treba da učini."

Salivan je takođe "ponovio važnost suzdržavanja od eskalacije u Siriji kako bi se očuvale postojeće linije prekida vatre i izbegla dalja destabilizacija", saopštila je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: