"Turska želi konkretne korake Finske i Švedske"

Glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin razgovarao je danas sa američkim kolegom Džejkom Salivenom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2022.

22:40

EPA/EFE/ERDEM SAHIN

Kalin je danas rekao Salivenu da Turska želi konkretne korake u vezi sa postojanjem, kako je rekao, terorističkih organizacija u Finskoj i Švedskoj pre nego što razmotri njihove kandidature za NATO, saopštilo je tursko predsedništvo

Saliven i Kalin su razgovarali o kandidaturi za članostvo Finske i Švedske u NATO i ratu u Ukrajini, navedeno je u saopštenju koje je preneo Rojters.

Turska se protivi pridruživanju te dve zemlje alijansi, zbog, kako navodi, toga što skrivaju ljude povezane sa militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugima koje smatra teroristima, kao i zato što su Finska i Švedska zaustavile izvoz oružja u Tursku 2019. godine.

U saopštenju turskog predsedništva navodi da je Kalin rekao Salivenu u telefonskom razgovoru da nacije koje žele da se pridruže NATO moraju usvojiti vrednosti i principe alijanse o bezbednosti i borbi protiv terorizma.

Navedeno je i da je imperativ da Švedska i Finska preduzmu konkretne korake u vezi sa terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Turske.

Švedska i Finska su saopštile da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog.

Svih 30 država članica NATO moraju da daju saglasnost u slučaju proširenja alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: