Američka vojska spremna za intervenciju?

Američki zvaničnik na Pacifiku nije želeo u potpunosti da isključi vojnu akciju protiv Solomonovih Ostrva.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2022.

09:20

Američka vojska spremna za intervenciju?
EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

To bi se dogodilo u slučaju da Kini bude dozvoljeno da tamo uspostavi vojnu bazu, piše Gardijan. Zvaničnik je rekao da bezbednosni sporazum između dve zemlje ima "potencijalne regionalne bezbednosne implikacije" za SAD i njihove saveznike.

Ambasador Danijel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, posetio je Pacifik prošle nedelje kao deo američke delegacije.

On je rekao da je američki tim izrazio zabrinutost zbog nedavno potpisanog bezbednosnog sporazuma sa Kinom. Američki tim je uključivao i koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost za pitanja Indopacifika Kurta Kembela, koji je 90 minuta razgovarao „konstruktivno i iskreno“ sa premijerom Manasehom Sogavareom.

"Želeli smo da kažemo našim prijateljima na Solomonovim Ostrvima šta nas brine", rekao je Kritenbrink. „Premijer Sogaver je ukazao da, po njihovom mišljenju, sporazum koji su zaključili ima isključivo domaće implikacije. Ali jasno smo im stavili do znanja da postoje potencijalne regionalne bezbednosne implikacije za sporazum ne samo za nas, već i za naše saveznike i partnere širom regiona.'

Kritenbrink je u utorak ponovio spremnost SAD da deluju u regionu u slučaju da Kina tamo uspostavi vojnu bazu.

"Mi, naravno, poštujemo suverenitet Solomonovih ostrva, ali smo takođe želeli da im stavimo do znanja da bismo bili zabrinuti ako bi se preduzeli koraci za uspostavljanje stalnog vojnog prisustva. Tada bismo, naravno, morali da odgovorimo na to", rekao je on.

Upitan šta bi taj odgovor mogao uključivati, rekao je: "Vidite, neću da spekulišem i nisam u poziciji da govorim o tome šta SAD mogu, a šta ne mogu da urade u takvoj situaciji".

Na pitanje novinara da odgovori da li bi mogao da isključi mogućnost da SAD preduzmu vojnu akciju protiv Solomonovih Ostrva, gde je planirana pomorska baza i da se saglasi sa australijskim premijerom Skotom Morisonom, koji je rekao da je baza „crvena linija“ za Australiju. On je rekao: "Nemam mnogo toga da dodam osim onoga što sam već rekao".

U saopštenju prošle nedelje Bajdenova administracija je rekla da će SAD "reagovati u skladu sa tim" ako Kini bude dozvoljeno da uspostavi dugoročno vojno prisustvo na ostrvima, napominjući da je Sogavare rekao da nema nameru da dozvoli vojnu bazu.

Retorika je eskalirala nakon te izjave. Australijski premijer Skot Morison rekao je da Australija ima "istu crvenu liniju" kao i SAD kada je u pitanju prisustvo Kine na Solomonovim Ostrvima, a ministar odbrane Piter Daton je rekao: "Australija treba da se pripremi za rat", tvrdeći da Kina trenutno ne planira put.

Kritenbrink je takođe istakao vojne ambicije Kine. „Mislim da je u ovom kontekstu važno imati na umu da znamo da Narodna Republika Kina nastoji da uspostavi robusniju stranu logistiku i infrastrukturu koja bi omogućila Narodnooslobodilačkoj vojsci da dizajnira i održava vojnu moć na velikim udaljenostima. Zato smo želeli da iskreno razgovaramo sa našim prijateljima na Solomonovim Ostrvima. Izrazili smo zabrinutost i naznačili da ćemo nastaviti da pažljivo pratimo situaciju i da ćemo nastaviti da radimo sa njima u budućnosti.'

Šta se nalazi u sporazumu između Kine i Solomonovih Ostrva?

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
Tekst bezbednosnog sporazuma koji su potpisale Kina i Solomonova Ostrva je tajna, iako su poslanici Solomonovih ostrva pozvali premijera da to saopšti.

"Samo mala grupa ljudi je videla ovaj sporazum. I sam premijer je rekao da će detalje izneti samo uz dozvolu Kine, što mislim da takođe izaziva zabrinutost", rekao je Kritenbrink.

Međutim, nacrt sporazuma procurio je na društvenim mrežama prošlog meseca i videlo se da sadrži odredbe koje dozvoljavaju Kini da "pošalje svoje brodove, izvrši logističke dodatke i zaustavi i izvrši tranziciju ka Solomonovim Ostrvima".

Kritenbrink je rekao da "Sjedinjene Države ne traže od zemalja da biraju između Sjedinjenih Država i Kine ili bilo koga drugog". Ali da su SAD zainteresovane da promovišu "proaktivnu viziju zajedničkih interesa i principa za koje verujemo da su od vitalnog značaja za sve naše prijatelje širom regiona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: