Sreda, 23.03.2022.

11:56

Ukrajinci zaplenili ruski "zlatni rudnik" FOTO

Ukrajinske snage zaplenile su u utorak ''kontejner'', koji bi mogao biti potencijalni zlatni rudnik informacija za obaveštajne službe Zapada.

Izvor: B92

Default images

Ukrajinske snage pronašle su, čini se, kontejnersko komandno mesto koje je deo mobilnog sistema elektronskog ratovanja Krasuha-4.

Krasuha-4 prvenstveno je dizajniran za otkrivanje i ometanje velikih radara, poput onih na avionima za rano upozoravanje i kontrolu, kao što je E-3 Sentri američkog ratnog vazduhoplovstva i špijunskih satelita.

Komandni kontejner navodno je pronađen izvan glavnog ukrajinskog grada Kijeva. Korisnik Tvitera @UAWeapons među prvima ga je identifikovao kao najverovatnije komponentu sistema Krasuha-4 (takođe poznatog i po svojoj nomenklaturi 1RL257) na osnovu fotografije koja se pojavila na internetu.

Kompletan sistem Krasuha-4 sastoji se od dva vozila, oba bazirana na kamionu 8x8 KAMAZ-6350, jedno sa sistemom elektronskog ratovanja (EW), a drugo s modulom komandnog mesta, piše The War Zone.

Značajan gubitak za Ruse

Ostaje nepoznato šta se moglo dogoditi kamionu koji je prevozio ovaj kontejner ili njegovom putniku opremljenom EW sistemom. Na fotografiji kontejnera vidi se kako leži na boku s granama drveća na vrhu, ali nije jasno da li to odražava namerni pokušaj da se sakrije ili samo mesto gde je ostao nakon nekog napada ili nesreće.

Oko njega ima i drugih otpalih grana i ostataka. Oštećen je modul komandnog mesta, i to uz deo donjeg ivice rama, a nedostaju i pristupna vrata sa vidljive strane. Uprkos navedenom, čini se da je u relativno dobrom stanju, barem spolja.

Gubitak čak i polovine sistema Krasuha-4 mogao bi biti značajan za ruske snage iz operativne perspektive. Iako je njegov razvoj počeo još kasnih devedesetih, ovo je i dalje jedan od najsposobnijih mobilnih EW sistema ruske vojske, a njegova serijska proizvodnja počela je tek početkom dvehiljaditih

. Razvijen je kao deo većeg projekta terenskih sistema za zaštitu ruske imovine na zemlji i u vazduhu od znatiželjnih očiju raznih zemaljskih i vazdušnih radara za nadzor i snimanje, zajedno s određenim radarima opremljenim satelitima za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Veoma svestran sistem

Ruski zvaničnici su ranije tvrdili da Krasuha-4 može da otkrije i ometa razne vrste radara, uključujući nadzorne radare, radarske senzore za slikanje iz vazduha te aktivne radarske tragače i visinomere pronađene u projektilima. Ima navedeni maksimalni domet protiv zemaljskih i vazdušnih ciljeva između 150 i 300 kilometara u bilo kojem smeru, u zavisnosti od različitih faktora okoline, prema podacima proizvođača, ruskog koncerna KRET. Nije sasvim jasno da li ovo održava domet na kojem se radari mogu detektovati, uključiti ili oboje.

Postoje izveštaji da sistem za ometanje Krasuha-4 može emitovati dovoljno jake snopove radiofrekvencijske energije da fizički ošteti osetljive elektronske sisteme na određenim ciljevima.

Pozicioniranje sistema Krasuha-4 u blizini Kijeva imalo bi smisla kako bi se ukrajinskim snagama i njihovim međunarodnim partnerima otežalo pronalaženje i ciljanje ruskih jedinica na ovom području putem radara, gde borbe traju nedeljama. Po svojoj prirodi, sistem mora imati određeni stepen sposobnosti pasivne detekcije, što bi mu omogućilo da se koristi u opštoj ulozi nadzora, gledajući da se pojave potencijalne pretnje, poput radara borbenog aviona ili protivvazdušnog raketnog sistema.

Rasprave o sposobnostima ovog sistema generalno ga ne predstavljaju kao protivkomunikacijski alat, pri čemu je ruska vojska u tu svrhu postavila niz drugih EW sistema, ali čini se mogućim da ima neke sekundarne sposobnosti u tom pogledu.

Retka upotreba tokom sukoba s Ukrajinom

Osim toga, Krasuha-4 predstavlja mobilni, višenamenski sistem koji može da se kreće relativno brzo, u zavisnosti od promenljive situacije na terenu, kako bi pružio vrednu EW podršku na nekom drugom delu ukrajinskog ratišta.

Ovi sistemi bi potencijalno mogli biti postavljeni u određenim područjima Ukrajine i susedne Belorusije kako bi pokušali da zaslepe razne vrste stranih aviona s ​​posadom i bespilotnih letelica koje deluju iz sigurnosti NATO ili međunarodnog vazdušnog prostora.

Vredi napomenuti da je, uprkos značajnim ruskim EW sposobnostima, ruska vojska sisteme kao što je Krasuha-4 dosad retko koristila u invaziji na Ukrajinu. Moguće je da je to delom posledica zabrinutosti zbog gubitka ili zaplenjivanja ovih sistema.

Riznica informacija za obaveštajne službe Zapada

Bez obzira na to, osim neposrednih implikacija gubitka dela sistema Krasuha-4, ako ukrajinske snage mogu bezbedno vratiti ovaj modul komandnog mesta, to bi moglo da pruži značajan izvor obaveštajnih podataka vlastima u zemlji i njihovim stranim partnerima. Obaveštajne agencije u Sjedinjenim Državama i drugim državama na Zapadu bi bez sumnje želele da zaplene ovaj kontejner kako bi videle šta se iz njega može izvući.

Otkrivanje više detalja o sposobnostima sistema Krasuha-4 moglo bi pomoći, između ostalog, u razvoju protivmera. Softver koji pokreće sistem takođe bi mogao biti jednako vredan kao i hardver, a mogao bi dovesti do otkrivanja rupa koje bi se mogle iskoristiti u svrhe kibernetičkog ratovanja.

Dublja analiza pojedinačnih komponenti komandnog mesta, sve do stvari kao što je konstrukcija ožičenja iznutra, mogla bi ponuditi druge uvide, uključujući sposobnost Rusije da zapravo proizvodi napredne EW sisteme i drugu elektroniku. Bilo koji dokumenti ili drugi predmeti unutar ovog kontejnerskog komandnog mesta mogli bi isto tako pružiti obilje informacija o raznim temama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: