Ponedeljak, 21.02.2022.

12:50

Oluja oborila "Njutnovo stablo jabuke" FOTO

Botanička bašta univerziteta Kembridž izgubila je svoje "Njutnovo stablo jabuke" u oluji Junis.

Izvor: B92

Oluja oborila
EPA/EFE/ PHIL NIJHUIS

Kustos vrta Semjuel Brokington rekao je da je drvo posađeno 1954. i da je stajalo na ulazu u botanički vrt Bruksajd 68 godina.

Rekao je da je to stablo klon onoga koje je navelo Isaka Njutna da otkrije zakone gravitacije, piše BBC. Izvorno stablo s kojeg je pala jabuka, što je Njutna inspirisalo da osmisli svoju teoriju gravitacije, nalazi se u Vulstorp Mejnoru u Grentamu u Linkolnširu. Iako je palo u oluji u 19. veku, stablo je preživelo i tokom godina se razmnožavalo kalemljenjem. Brokington je rekao da je analiza pokazala da su tri stabla u Kembridžu, uključujući i ono u botaničkom vrtu, klon Njutnovog izvornog stabla jabuke. Iako je pad stabla u nevremenu u petak bio "tužan gubitak", ono je ionako već bilo "na izdisaju" jer ga je napala gljivica. Botanička bašta već je u postupku dobijanja potomka "Njutnovog stabla jabuke" kalemljenjem, rekao je Brokington. Najmanje devetoro ljudi je poginulo, mnogi od padova stabala drveća, u oluji Junis, koja je zadesila Irsku, Britaniju, Belgiju i Holandiju, dok je oko 400.000 stanovnika ostalo bez struje u Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: