Vučić dodelio ordenje; "Želimo sretenjsku Srbiju, neka živi Srbija" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2022.

07:10

Vučić dodelio ordenje;
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije "Bože pravde".

"Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Prvi je po istoričarima najvažniji, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Tog 15. februara 1804. godine u Orašcu podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Bez toga danas ništa ne bi bilo. Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno", poručio je predsednik.

"Tog 15.februara 1804.godine u Marićevića jaruzi u Orašcu narodne vođe, one koji su izbegle od okupatorske sablje, podigle su prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, koji će na ovim prostorima kao obavezu I zavet ustoličiti svetu reč - sloboda", poručio je predsednik.

"Želimo sretenjsku Srbiju, neka živi Srbija", poručio je Vučić.

Volja koju su narodni tribunu iskazali, žrtva koju su podneli, prema njegovim rečima, postala je sastavani deo našeg DNK, graničnik preko kojeg ni danas niko ne sme da pređe, jer, kako je jedan pesnik rekao, ovde se i grobovi bore sa svakim ko se na tu slobodu drzne.

Zahvaljujući njima Srbija je, kaže, uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju i tuđu slobodu i nezavisnost, i nijedna žrtva nam nije teška.

„Mi danas jesmo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, svesni njegove vrednosti, željni trajanja i zajedničkog života, dobrog komšijskog odnosa sa svima koji nas okruzuju“, poručio je on.

Vučić je rekao da je upravo u toj jaruzi krenula na put slobode zahvaljujući kojem Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti.

„Taj dug koji su nam ostavili svi ustanici Karađorđe, Sinđelić,. . . otplaćujemo svakodnevno čineći Srbiju lepšom. I svaki naš novi put, bolnica I fabrika koju podižemo je svojevrsna otplata kamate na njihove snove I žrtvu. Uprskos lomu kao krajnjem rezultatu Prvi srpski ustanak pokazao je da je Srbija oslonjena na sebe, samo na sebe i da može da bude potpuno slobodna i funkcionalna država“, istako je on.

Predsednik je posebno pomeno generala Veljka Radenovića, koji je posthumno odlikovan.

"Želim da spomenem jednog od laureata koji je posthumno odlikovan. Onaj koji je poznat u našem narodu kao "Đeneral po kojem je nastala čuvena pesma "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala". Danas je vreme kada možemo konačno da kažemo ko smo, odakle dolazimo, i ko je i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo da smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihova velika dela zaboravili", naveo je predsednik.

Orden Republike Srbije na lenti dobila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja se zahvalila i rekla da joj je velika čast što je dobila ovo odlikovanje.

"Živela Srbija, živela Republika Srpska", poručila je Željka Cvijanović.

Iz prvih redova dodelu priznanja prate i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Ko su zaslužni građani koji su dobili odlikovanja

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Orden Republike Srbije na lenti

Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske

Orden srpske zastave prvog stepena

Milan Knežević, narodni poslanik Skupštine Crne Gore

Orden srpske zastave trećeg stepena

Erik Bišop

Klaus Mejer Kabri Sretenjski orden prvog stepena

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vovodine

Manastir sveti Prohor Pčinjski

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane

Srpska čitaonica u Irigu

Galerija Matice srpske

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu

Narodno pozorište Užice

Srpsko lekarsko društvo

Sretenjski orden drugog stepena

Banka Poštanska štedionica AD Beograd, Novinsko-izdavačko preduzeće Borba AD

Sretenjski orden trećeg stepena

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina

Profesor doktor Vladimir Obradović

Naučni institut za veterinartsvo Srbije

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

Istorijski institut Beograd

Vaterpolo klub Partizan

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena

Džon Kapelo, predsednik fondacije Halijard
Svečanosti prisustvuje i holivudski glumac Džoni Dep, koji će biti nagrađen Zlatom medaljom za zasluge.

Posthumna odlikovanja

Posthumno su odlikovani Milutin Mrkonjić, Dušan Duda Ivković, orden prima sin Pavle Ivković. Odlikovan je i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, orden je primila majka Marija Tasovac. Odlikovan je i Vladimir Vlada Veličković, orden primao sin Vuk Veličković, kao i Miroslav Lazanski, orden primio sin Aleksandar.

Predsednik Vučić odlikovao norveškog istoričara i spasioca Gračanice ordenom Miloša Obilića

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Knuta Flovika Turasena ordenom Miloša Obilića za hrabrost.

Knut Flovik Turasen, norveški istoričar, tokom martovskog pogroma na KiM spasio je manastir Gračanicu od Albanaca.

On je rekao da mu je velika čast što je dobio ovaj orden.

"Velika mi je čast što sam dobio orden Miloša Obelića za hrabrost želim da istaknem da ovu medalja nije sami moj lični uspeh već i svih mojih saboraca koji su bili sa mnom u Čaglavici u martu 2004. godine. Važno je istaći da je celo odeljenje uložilo veliki napor da sačuva manastir Gračanicu i srpski život tih dana", izjavio je Turasen za "Srpsku istoriju".

"Sa strahopoštovanjem se čita priča o onima koji su ranije dobijali ovu medalju, herojima iz Balkanskih ratova i Prvog i Drugog svetskog rata. Ovakva nagrada je obavezujuća, a ja ću se više nego ikada truditi da istaknem srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Takođe je važno da neki od nas koji smo bili na Kosovu tokom pogroma 2004. godine ispričaju šta se dogodilo“, dodao je on Turasen.

Turasen se 2002. inače krstio u srpskoj crkvi u Skugriću kod Modriče u Republici Srpskoj, iste godine se venčao i oženio Srpkinjom.

On trenutno radi na filmu koji će se baviti stradanjem Srba u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.

Centralna ceremonija održana u Orašcu

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
Centralna državna ceremonijna obeležavanja Dana državnosti u Orašcu održana je pomenom koji je služio episkop šumadijski Jovan.

Ceremoniji su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u vladi Srbije - Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović.

Brnabićeva i Dodik su položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

Pre početka zvanične ceremonije vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orascu, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.

Zvaničnici Republike Srpske čestitali

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, državnom rukovodstvu i građanima Srbije Dan državnosti, 15. februar, poželevši prosperitet Srbiji na svim poljima.

"Srbija je svake godine ekonomski i politički sve jača i zahvaljujući tome je postala lider u regionu na šta smo mi iz Republike Srpske izuzetno ponosni", naveo je Dodik u čestitki.

On je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da se kreće putem daljeg razvoja i napretka, poželevši Vučiću da, "kao i do sada, predano radi na jačanju političkih i ekonomskih kapaciteta Srbije i njene poziciji kako u regionu, tako i na i međunarodnoj političkoj sceni".

Dodik je izrazio uverenje da će "bratske veze, poverenje i podrška koja povezuje Srbiju i Republiku Srpsku biti još snažnije, na dobrobit svih građana sa obe strane Drine".

Zahvalio se Vučiću i celokupnom državnom rukovodstvu na brojnim projektima koji su realizovani u Republici Srpskoj, kao i nesebičnoj pomoći u proteklom periodu, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Čestitku državnom rukovodstvu Srbije povodom Dana državnosti uputio je i predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković i predsednici političkih partija iz RS.

Čubrilović je u čestiki naveo da je uveren da će Srbija i dalje biti predvodnik celog zapadnog Balkana, u svim oblastima društva i dostignućima savremenog dobra.

"Naša obaveza je da i dalje negujemo čvrste bratske i prijateljske veze između Srbije i Republike Srpske, posebno u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije, a u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama", naveo je on.

Patrušev čestitao

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev čestitao je danas ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu nacionalni praznik Republike Srbije Dan državnosti.

"Visoko cenimo Srbiju kao pouzdanog partnera na medjunarodnoj areni, sa kojim nas povezuje zajednički pristup rešavanju ključnih problema savremenog sveta", poručio je Patrušev.

Patrušev je istakao da se bilateralno strateško partnerstvo dve zemlje razvija u cilju osiguranja bezbednosti i stabilnosti u Evropi.

"Siguran sam da bilateralno strateško partnerstvo odgovara temeljnim interesima naših naroda i razvija se u cilju osiguranja bezbednosti i stabilnosti u Evropi. Želim uspehe u realizaciji postavljenih zadataka, zdravlje i blagostanje", naveo je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Patrušev, saopštio je MUP.

Čestitke iz Podgorice

Vulin čestitao Dan državnosti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin čestitao je Dan državnosti Srbije svim Srbima, gde god živeli.

"Dan državnosti Srbije je praznik svih Srba, zato, gde god živeli, Srbi, srećan vam praznik", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u jutarnjem programu RTRS-a.

On je istakao da je Sretenje velik i važan dan u istoriji svih Srba i da ćemo se danas okupiti u Orašcu "odakle je sve krenulo, tamo gde je ustala Karađorđeva Srbija, slaviće se u celoj Srbiji".

Predsednik opštine Nikšić čestitao

Šta danas slavimo

Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Centralna državna ceremonija biće održana u Orašcu, gde je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Svečanosti će kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovati predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ustanički skup u Orašcu predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Na zboru starešina u Orašcu 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović Karađorđe.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska pod njegovim vođstvom u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Kao uvod u obeležavanje Dana državnosti danas posle podne će sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave biti izvršena počasna artiljerijska paljba uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Dan državnosti Srbije u Otavi i na Nijagarinim vodopadima

Ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević najavio je da će Dan državnosti Srbije biti obeležen i u Kanadi, gde će u Otavi biti podignuta srpska zastava, dok će Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

"Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva u i čiji građani čine deo kanadske zajednice", rekao je Ralević za Tanjug i dodao da je Srbija prva koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na čuvenim vodopadima.

Prema rečima ambasadora, zbog epidemioloških mera, kao i zabrane okupljanja u centralnim delovima Otave zbog protesta koji traju, ove godine će izostati svečana ceremonija podizanja zastave.

Ambasada je, kako je podsetio, prošle godine uputila zahtev Nacionalnom parku Nijagara sa molbom da vodopadi budu osvetljeni u bojama srpske nacionalne zastave.

"Zahvaljujući razumevanju i odličnoj saradnji sa Niagara Parks Commišion, i ove godine smo dobili priliku da osvetlimo čuvene vodopade, a imali smo sreću da tu radi i naš Pančevac Slobodan Marin, koji je ekspert za svetlo i koji će u 22.15 (04.15 po vremenu u Srbiji) osvetliti vodopade u trajanju od 15 minuta", rekao je Ralević.

Srbija je bila prva država koja je uvela tradicionalno obelezavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols - njenog gradonacelnika Džima Diodatija.

Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost vrlo značajne i uspešne srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle.

Ambasador Ralević poziva sve da se priduže ambasadi u obležavanju Dana državnosti.

Dodaje da je, nakon što je Srbija započela tradiciju osvetljavanja čuvenih vodopada povodom Dana državnosti, otvorena mogučnost drugima da, na komercijalnim osnovama, zatraže od nadležnih da osvetle vodopade odgovarajučim bojama.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: