Opšti haos, veliki broj mrtvih: Niko nije znao gde su predsednik i premijer VIDEO

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo saopštio je da je "veliki broj" pripadnika snaga bezbednosti poginuo u "neuspelom napadu na demokratiju".

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2022.

07:15

Opšti haos, veliki broj mrtvih: Niko nije znao gde su predsednik i premijer VIDEO
Ilustracija, foto: EPA/LEGNAN KOULA

On je u video snimku na Fejsbuk profilu predsedništva, objavljenom nekoliko sati nakon pucnjave u blizini kompleksa gde se održavaju sednice vlade, rekao da su pojedini ljudi povezani sa tim dogadjajima uhapšeni, ali nije mogao da precizira njihov broj, prenosi Rojters.

Pošto se u utorak u Bisau, glavnom gradu Gvineje Bisao, čula jaka pucnjava, nije bilo jasno da li je u toj zapadnoafrickoj državi izveden još jedan puč. Nekoliko sati nije bilo poznato ni gde se nalaze predsednik i premijer države. Kasnije je na Fejsbuk nalogu predsednika objavljeno da se on vratio u glavni grad, a na neverifikovanom Tviter nalogu preneta je njegova poruka da je dobro i da je situacija pod kontrolom vlade, prenosi Rojters.

Afrička unija i zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su, kako su naveli, pokušaj vojnog udara u Gvineji Bisao. Da je uspeo, to bi bio drugi vojni udar u zapadnoj Africi za kratko vreme, nakon puča u Burkini Faso 24. januara. Višedecenijska politička nestabilnost urušava stabilnost Gvineje Bisao, siromašne zemlje u tropskom pojasu zapadne Afrike.

Od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine u Gvineji Bisao je bilo devet državnih udara ili pokušaja puča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: