Javio se Soros: Oni su kao nacistička Nemačka VIDEO

Osnivač Fondacije za otvoreno društvo, milijarder Džordž Soros, pozvao je na smenu kineskog predsednika Si Đinpinga.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2022.

09:36

Javio se Soros: Oni su kao nacistička Nemačka VIDEO
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

On je čak uporedio predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. sa Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Nemačkoj, preneo je Sputnjik.

Soros je nazvao Kinu "najmoćnijom autoritarnom državom na svetu" i "najvećom pretnjom sa kojom se otvorena društva danas suočavaju".

On tvrdi da će Kina, "kao Nemačka 1936. godine, pokušati da iskoristi spektakl" predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu "da ostvari propagandnu pobedu za svoj sistem stroge kontrole".

Takođe je nazvao Sija "istinskim vernikom u komunizam", za razliku od bivšeg kineskog lidera Deng Sjaopinga, koji je uveo reforme slobodnog tržišta, i upozorio da su "Mao Cedung i Vladimir Lenjin njegovi idoli".

Soros je svoj govor u Huver institutu završio pozivom na promenu režima u Kini. On je izjavio da se nada da će Si Đinpinga možda zameniti neko ko će biti manje represivan, prenosi RT.

"Ovo bi uklonilo najveću pretnju sa kojom se danas suočavaju otvorena društva i trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu“, izjavio je Soros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: