Meteorolog: Preokret

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da će temperature narednih dana biti promenljive, da ćemo iz zime uskakati u proleće, ali i da nas očekuje novo zahlađenje.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Alex Linch
Shutterstock/Alex Linch

"Narednih dana biće veoma promenljivo, povremeno i vetrovito, ali bez prave zime, uz moguće kratko pogoršanje oko 1. februara. Moguće je da će temperature biti blizu 15 stepeni", rekao je on.

"U subotu biće promenljivo oblačno i malo hladnije u odnosu na petak, posebno nad većim delom Srbije, BiH i istočne Hrvatske, gde će povremeno biti uslova za slabe padavine, posebno ujutro i ponovo u noći ka nedelji. Duvaće umeren, povremeno i jak, a u noći ka nedelji na severu Srbije i vrlo jak severozapadni i zapadni vetar. Padavine će ispod 800 metara nadmorske visine (mnv) uglavnom biti u obliku kiše ili susnežice, dok bi snega u naletima moglo biti preko te visine. Dnevni maksimum od 2 do 7 stepeni celzijusa. U nedelju promenjljivo oblačno i toplije, posebno nad središnjim i južnim predelima gde će maksimum biti oko 10 stepeni celzijusa, a ponegde i do oko 13 stepeni celzijusa", napisao je Čubrilo na svojoj stranici na Fejsbuku.

Zahlađenje u ponedeljak

Kako kaže, nad ostalim predelima bićeuglavnom od 5 do 9 stepeni celzijusa. Posle podne je na severozapadu moguće prolazno naoblačenje, ređa pojava prolazne kiše, jak severozapadni vetar i manje zahlađenje.

"U ponedeljak jutro prohladno uz slab mraz i ređu pojavu magle. Sredinom dana prvo na zapadu, jugozapadu i severozapadu, a posle podne i uveče i nad ostalim predelima prolazno ali jače pogoršanje uz kišu, jak severozapadni vetar i zahlađenje tako da će biti uslova da kiša nakratko i u nižim predelima pređe u susnežicu i sneg. Za sada se ne očekuje formiranje snežnog pokrivača nigde ispod 800 mvn jer će sneg biti vlažan, pomešan sa kišom i padaće na temperaturi iznad nule, a padavine će brzo prestati. U ponedeljak posle podne sa zahlađenjem maksimum od 1 do 5 stepeni celzijusa. U ponedeljak posle podne i u noći ka utorku predeli iznad 800 mnv mogu dobiti od 4 do 9 cm snega. Do srede sledeće nedelje verovatno promenljivo oblačno i prohladno ali bez pravih zimskih temperatura uz minimume od -5 do 0 i maksimume od 3 do 8 stepeni celzijusa. Povremeno, posebno u utorak posle podne ponegde može biti prolaznih padavina", kaže Čubrilo.

Povratak zime 5. februara

Pročitajte još:

Topliji dan pred nama; Oprez u vožnji zbog magle i moguće ledene kiše

RHMZ ima novo upozorenje: Ponovo led

Oko 5. februara se računa na razvijanje jakog ciklona severno od Velike Britanije, koji bi preko zapadne Evrope počeo premeštati svoj hladan front.

"Operativni proračuni GFS-a i ECMWF imaju toplu opciju razvoja sinoptike jer taj ciklon oko 7. februara zadržavaju zapadno do Alpa pri čemu ka nama iz Mediterana kreće topao vazduh. S druge strane značajan deo ansambla članova oba modela ima hladniju verziju razvoja sinoptike, taj ciklon vrlo brzo šalju ka Jadranu, čime će naš deo Evrope da se nađe u hladnom sektoru ovog ciklona i uz jače zahlađenje sladi povratak zime. Tek za oko 3-4 dana ćemo moći preciznije reći u kom pravcu će se sinoptika posle 5. februara razvijati. U velikom broju sličnih situacija vremenom modeli sve više taj ciklon pomeraju na istok i on često pobegne ka Grčkoj i Turskoj. Ukoliko bi se taj trend i sada javio, vrlo verovatno bi to za nas značio povratak zime, jer je trenutno ciklon postavljen suviše na zapad da bi ga i to pomeranje na istok odnelo daleko od nas. Sa druge strane, ukoliko ciklon ostane na zapadu oko 7. februara maksimumi bi mogli odlaziti i na blizu 15 stepeni celzijusa", tvrdi Čubrilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu