Da li se to okreće novi list? "Vreme je da se spremimo..."

Španija okreće novi list kada je reč o pandemiji koronavirusa. Novi pristup ukratko glasi "Prihvatite virus, tu je i ostaće sa nama".

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2022.

13:21

Da li se to okreće novi list?
EPA-EFE Miguel Oses

Agencija AP podseća da je, kada je pandemija počela, Španija uvela strogo zaključavanje koje je trajalo tri meseca, a tokom kog ni deca nisu smela da idu u park. Kreirane su i sprovođene najstrože mere kako španski zdravstveni sistem ne bi kolabirao.

Sada, dve godine kasnije Španija se sprema da okrene novi list i da usvoji potpuno drugačiji pristup u borbi protiv koronavirusa. Ipak, treba napomenuti da je reč o zemlji sa veoma velikom stopom vakcinacije.

Reč je o pristupu koji se sastoji od toga da se pandemija ne tretira kao hitan slučaj već da se radi o tome da je ta bolest tu i da će ona ostati tu. Slično razmišljaju i u Portugalu i u Britaniji, navodi AP.

U osnovi te ideje je da se pređe sa "kriznog modela" na "model kontrole", što znači da se kovidu 19 pristupa i da se on tretira kao i svaka endemska bolest, poput virusa gripa ili malih boginja.

Argument španskog premijera Pedra Sančesa je da je za to sada pravi trenutak jer je omikron varijanta pokazala da je manje smrtonosna od delta varijante. On je rekao da te promene neće moći da se sprovedu pre nego što omikron "protutnji", ali je svakako neophodno da svet počne da se priprema za postpandemijski scenario.

S druge strane, iz SZO kažu da je još rano razmišljati o tome, ističući da nema jasnih kriterijuma, još uvek, da se kovid 19 proglasi endemskom bolešću. Vodeći američki epidemilog dr Entoni Fauči smatra da ne bi trebalo prelaziti na "endemsku fazu" sve dok koronavirus predstavlja bolest koja remeti normalan život.

Ni iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti ne gledaju baš blagonaklono na španski predlog, smatrajući ga mogućim, ali "na dugom štapu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: