Kurti: "ZSO nije naša međunarodna obaveza"

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za Glas Amerike govorio o pritiscima međunarodne zajednice na Prištinu da se formira Zajednica srpskih opština.

Izvor: B92

Subota, 25.12.2021.

11:50

Kurti:
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kurti je komentarisao njegov poslednji susret sa Boreljom, kada je duboko neslaganje oko pitanja Zajednice srpskih opština izašlo je na videlo.

"U Briselu sam uvek isticao principe koje treba da imaju dijalog i razgovori, a to su u stvari evropske vrednosti, demokratizacija, vladavina prava, suočavanje sa prošlošću i istovremeno neka vrsta simetrije ili reciprociteta prava nacionalnih manjina, jer bez takve vrste simetrije nećemo moći da imamo trajni mir i dugoročnu stabilnost. Sada je ZSO zahtev Beograda kao visoke državne instance", rekao je Kurti.

Reč je o zahtevu Beograda, ali je to predviđeno i međunarodnim sporazumom. Kurti, ipak, tvrdi da to nije međunarodni sporazum.

"To nije međunarodni sporazum jer nikada nije ratifikovan u Srbiji, jedna strana ga ne prihvata kao međunarodni sporazum i ne zaboravimo da nije prošao test Ustavnog suda na Kosovu - 2013. godine principi tog udruženja su zaista uspostavljeni, ali suština je došla 2015. godine i praktično je oborena na Ustavnom sudu. Moje uverenje je da Srbija namerava da unutar Kosova napravi instituciju koja bi bila međunarodno legitimnija čak i od države Kosovo, jer zamislite ZSO na Kosovu kako bi Srbija želela, ona bi bila priznata i od Kosova i od Srbije, dok Republiku Kosovo i dalje ne bi priznala Srbija, možda i druge zemlje u EU, a posebno dve supersile koje su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dakle, postoji zla namera da se unutar Kosova stvori pravna struktura koja je ne samo u službi Beograda, već postaje i međunarodno sa još većim legitimitetom od same nezavisne države Kosovo", rekao je.

Ustavni sud je utvrdio kršenja sporazuma, ali je u njegovom tekstu otprilike stajalo da se ZSO formira po sporazumu iz 2013. Hoće li to prihvatiti?

"Verujem da Ustavni sud tako kaže pošto smo imali ratifikaciju tih principa sporazuma od 26. juna 2013. za sporazum od 19. aprila te godine i interesantno je kako se Srbiji odmah, dan-dva posle ratifikacije u republičkoj skupštini,otvaraju pregovori za članstvo u Evropskoj uniji. Trpimo štetu po unutrašnjem funkcionisanju dok Srbija napreduje spolja. Ustavni sud, sputan takvom ratifikacijom u Skupštini Kosova, čini mi se da se malo postidio i rekao da se u principu ne protivi ideji Zajednice opština sa srpskom većinom, ali onda kaže da nijedno od svojih sedam poglavlja ZSO nije u skladu sa Ustavom koji je prekršen u puna 23 člana, ne u dva ili tri člana, već u 23 člana", rekao je Kurti.

A kako će da prevaziđe pritisak na njega da osnuje ZSO?

"Sa strpljenjem i radom. Izabran sam za premijera Republike Kosovo posle 14. februara što je bila plebiscitarna pobeda, pobeda bez presedana na posleratnom Kosovu i naše obaveze su bile za zapošljavanje i pravdu, to su i naši prioriteti, to je pandemija što je dosta dobro vodimo i ne isključujemo dijalog, spremni smo i otvoreni za razgovore, ali to treba da budu samo razgovori o statusu odnosa Kosova i Srbije, a ne o statusu Kosova. Dakle, ne govorimo o statusu Kosova, koji nije samo nezavisne države, već i nezavisnosti koja je u prve četiri godine bila međunarodno nadgledana i na kraju su međunarodni faktori uklonili naš nadzor 2012. godine. Rečeno nam je dosta sa nadzorom, sada će vaša nezavisnost biti potpuna. Ne možemo da se vratimo ni pre 2012. ni pre 2008. godine", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: