Saveznici u šoku, Bajden popustio pred Putinom: "Saseći to u korenu"

Američki predsednik Džo Bajden napravio je značajan diplomatski ustupak Moskvi s ciljem sprečavanja ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI
Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI

Pročitajte i:

Putin i Bajden: Poslovno, ali i šaljivo

"Ako Rusi napadnu Ukrajinu, znamo šta ćemo"

Isplivali detalji razgovora – Bajden zapretio, Putin odgovorio

Kako prenosi "Fajnenšel tajms", time je signalizirao da želi sastanke NATO saveznika i Rusije kako bi razgovarali o pritužbama Vladimira Putina na taj transatlantski sigurnosni savez.

Dan pošto je održao bilateralni sastanak s ruskim čelnikom putem videolinka, američki predsednik je rekao da se nada da će do petka najaviti razgovore na visokom nivou na kojima bi se "raspravljalo o budućnosti pitanja oko kojih je Rusija zabrinuta, a tiču se NATO".

Razgovori imaju za cilj da istraže "možemo li ili ne možemo nešto da učinimo kako bismo smanjili temperaturu duž istočne fronte", dodao je Bajden.

Američki predsednik je rekao da se nada da će među učesnicima biti ne samo Vašington i Moskva, već i "najmanje četiri glavna saveznika u NATO-u". Međutim, odbio je da navede koje su to konkretne zemlje.

Putin je u sredu ponovio kako strahuje da će Ukrajina ući u NATO, što će, kako je rekao, "nesumnjivo biti praćeno postavljanjem vojnih kontingenata, baza i oružja koje nam preti".

"Nadamo se da će naša zabrinutost ovaj puta biti uzeta u obzir", naveo je ruski predsednik.

Putin je rekao da je spominjanje invazije "provokacija", ali nije eksplicitno isključio takvu vojnu aktivnost, istakavši da Rusija "ima pravo zaštititi svoju sigurnost na srednji i duži rok".

Jedan visoki zvaničnik NATO članice sa istoka rekao je za "Fajnenšel tajms" da se "ni pod kojim okolnostima ne sme dopustiti rasprava o garancijama u kontekstu evropske sigurnosti". Svaki razgovor o kompromisu s Moskvom "mora se odmah saseći u korenu", rekao je neimenovani visoki funkcioner i dodao da takav stav deli barem šest članica Evropske unije.

Iako je visoki predstavnik Bajdenove administracije ranije u toku nedelje razgovore o "crvenim linijama" proglasio beskorisnima, Bajdenova administracija želi da sledi put kako bi odvratila Putina od invazije na Ukrajinu. Bajden je u sredu odbacio jednostranu upotrebu sile u sukobu s Rusijom i kazao da bi bilo "teških posledica" ako bi Putin pojačao sukob u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu