EU optužila Rusiju

Brisel -- Neke od država članice EU primetile su zlonamerne sajber aktivnosti, zajednički označene kao ”Goustvrajter”, i povezivale ih sa ruskom državom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/InkDropCreative
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

EU je osudila ove sajber aktivnosti, pozvala na njihovo trenutno prekidanje, a Rusku Ferderaciju pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u sajber prostoru.

”Takve aktivnosti su neprihvatljive, jer pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbednost, demokratske vrednosti i principe i osnovno funkcionisanje naših demokratija”, poručio je šef diplomatije EU Zzosep Borelj.

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju "zlonamerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka.

”Ove aktivnosti su u suprotnosti sa normama odgovornog ponašanja država u sajber prostoru koje su dogovorile sve države članice UN i pokusavaju da potkopaju naše demokratske institucije i procese, uključujući upotrebu dezinformacija i manipulaciju informacijama”, dodaje se u saopštenju Borelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu