Brisel krije dokumenta o "non-pejperu"; šta je razlog?

Evropski savet je odlučio da ne dozvoli pristup dokumentima koji upućuju na navodni slovenački "non-pejper", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

15:47

Brisel krije dokumenta o
Depositphotos/InkDropCreative

Evropski savet je odbio pristup dokumentima "svih vrsta i na bilo kojem dostupnom jeziku koji upućuju na navodni slovenački 'non-pejper' i na moguće slovenačke inicijative u vezi sa iscrtavanjem granica na Zapadnom Balkanu i na rasprave na tu temu", potvrđeno je zvanično za RSE iz Evropskog saveta.

Takva odluka je doneta jer bi objavljivanje ovakvih dokumenata "narušilo zaštitu javnog interesa u pogledu međunarodnih odnosa", rekao je za RSE Vladas Kukulskis iz Generalnog sekretarijata Evropskog saveta.

Početkom juna austrijske vlasti potvrdile su zvaničnoj agenciji te države APA da postoji dokument vezan uz navodni slovenački "non-pejper" o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je u aprilu ove godine navodni neslužbeni diplomatski dokument "non-pejper" koji je, kako tvrdi taj portal, premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel.

Janša je sve demantovao i rekao da ne postoji "non-pejper".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: