Orban štiti anti-LGBT zakon

Mađarska je u sredu najavila raspisivanje referenduma "o pitanjima zaštite dece" kako bi se suprotstavila pritiscima EU zbog novog Orbanovog zakona.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

17:11

Orban štiti anti-LGBT zakon
Foto: Depositphotos/VadimVasenin

Zakon diskriminiše LGBTIQ osobe.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je EU zbog zloupotrebe moći u nastojanju da ospori njegov novi zakon, kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

"Budućnost naše dece je ugrožena, stoga ne smemo popustiti u ovome", rekao je Orban u video-snimku na Fejsbuku.

Mađarski premijer, koji je na vlasti od 2010. i pred njim su izbori u aprilu sledeće godine, prikazuje sebe kao borca za odbranu tradicionalnih hršćanskih vrednosti od zapadnog liberalizma, zbog čega je pojačao kampanju protiv LGBTIQ zajednice.

Njegov zakon kojim se diskriminišu pripadnici LGBTIQ zajednice, koji je stupio na snagu ovog meseca, zabranjuje sadržaje koji promovišu homoseksualnost, transrodnost i interseksizam u školama. Zakon je uznemirio čitavu LGBTIQ zajednicu i izazvao osude Evropske komisije. EU je najavila moguća ograničenja u dodeli sredstava Mađarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: