Zašto SZO nikad neće otkriti poreklo virusa?; Treba nam tim kao za Černobilj

Dok se SZO priprema za novu istragu o poreklu koronavirusa, sve je više naučnika koji smatraju da to telo Ujedinjenih nacija ne bi trebalo da vodi istragu.

Izvor: B92

Petak, 02.07.2021.

11:52

Zašto SZO nikad neće otkriti poreklo virusa?; Treba nam tim kao za Černobilj
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Naime, brojni eksperti, od kojih su mnogi povezani sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, smatraju da političke tenzije između SAD i Kine čine tu istragu nemogućom i da odgovori do kojih bi eventualno došli ne bi bili kredibilni.

Oni smatraju da, umesto istrage koju vodi SZO, treba da se napravi međunarodni tim koji bi izdao nezavisnu analzu, nešto poput tima koji je istraživao černobiljsku nuklearnu katastrofu iz 1986, piše agencija AP.

U prvoj istrazi, koju su vodili timovi SZO i Kine, donet je zaključak u martu da je virus koji je izazvao pandemiju najverovatnije "skočio" sa životinja na ljude, a da je varijanta da je koronavirus procurio iz laboratorije u Vuhanu malo verovatna.

Sledeća faza istrage, kako je ranije objavljeno, trebalo bi da se fokusira na prve slučajeve koronavirusa na ljudima, ali i slepih miševa sa kojih se, kako se smatra, virus preneo na ljudsku populaciju.

Međutim, sada je ponovo vaskrsla ideja o "bekstvu" virusa iz laboratorije u Vuhanu, a podgrejao ju je niko drugi do američki predsednik Džo Bajden kada je naredio američkim tajnim službama da ispitaju i tu mogućnost.

Ranije ovog meseca, šef za hitne slučajeve SZO dr Majkl Rajan je rekao da se SZO intenzivno priprema sa sledeću fazu istrage porekla koronavirusa, ali AP ističe da oni nemaju moć da nateraju Kinu da sarađuje. Zato mnogi smatraju da je i nova istraga osuđena na propast. neki od njih čak rade i u SZO, te kažu da bi se niz međunarodnih akata morao promeniti kako bi se tom svetskom zdravstvenom telu dala moć da nešto naredi Kini.

Podseća se da su vlasti u Pekingu čak otežavale i samo izdavanje dozvola timu SZO da uopšte uđe u Kinu.

Ričard Ebrajt, molekularni biolog sa Rutdžers Univerziteta, celu istragu SZO nazvao je farsom i istakao da je pitanje da li je virus izašao iz laboratprije ili se preneo s životnja na ljude odavno prestalo da bude samo naučno, već da je ono sada političko pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: