"Ovo je nedemokratski"

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Uredba Bele kuće, nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

15:00

Depositphotos/ Ale_Mi

Dodik je to rekao u telefonskom razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom, upriličen na inicijativu američkog diplomate.

Nelson je po nalogu američke administracije upoznao predsedavajućeg Predsedništva BiH o ovom dokumentu. Dodik je izneo stav da je pomenuta uredba još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je reč o BiH.

Dodik je ukazao da je mišljenja da su bošnjački političari u Uredbi videli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog.

Ambasadoru Nelsonu je preneo da je poverenje Srba i Republike Srpske u namere SAD u BiH poljuljano i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u celini.

U atmosferi poverenja, istakao je Dodik, biće lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Dodik je još jednom prenio američkom ambasadoru da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: