"Mig hajl" VIDEO

Jedan ruski list objavio je tekst u kome piše da je Lukašenko počinio "akt međunarodnog terora i pretvorio se u vojnog diktatora".

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2021.

09:23

Tanjug/Pool Photo via AP, File

Sada je pitanje dokle će Rusija podržavati beloruskog predsednika koji je izazvao bes celog sveta kada je na avion irske avio-kompanije "Rajaner", koji je leteo na relaciji Grčka–Litvanija, poslao, ni manje ni više, nego "migove" da ga doprate do aerodroma u glavnom gradu Belorusije Minsku.

Razlog je već poznat svima - hapšenje beloruskog opozicionog novinara i aktiviste Romana Protaševiča.

U međuvremenu, i Letonija je zabranila beloruskim avio-kompanijama ulazak u njen vazdušni prostor i izdala preporuku svim letovima sa svojih aerodroma da izbegavaju Belorusiju Međutim, sa Protaševičem je uhapšena i ruska državljanka, za koju mediji navode da je njegova devojka, a upravo taj "mali problem" izazvao je pažnju zvanične Moskve, koja je do sada tradicionalno podržavala Aleksandra Lukašenka i s njim održavala bliske veze.

Nakon što se juče oglasilo državno tužilaštvo koje je saopštilo da će zaštititi prava svakog ruskog državljanina, danas je iz Moskve i zvanično saopšteno da će od režima u Minsku tražiti informaciju o Sofiji Sapegi.

Ali to nije sve, polako je i moskovska štampa, inače pod kontrolom države, počela da se bavi Lukašenkom. Naime, novine "Nova gazeta" izašle su sa naslovnom stranom na kojoj piše "Mig hajl", aludirajući na pozdrav Adolfa Hitlera i "migove" koje je Lukašenko poslao na "Rajaner".

"Počinivši akt međunarodnog terora, Lukašenko se pretvorio u vojnog diktatora. EU više ne želi da sarađuje s njim, a čak mu je i militantni Hamas okrenuo leđa. Za sada ga jedino Rusija podržava, ali jedva. zašto jedva? Pa, evropski bojkot Lukašenka Rusiju košta pet milijardi dolara", navodi se u tekstu.

Najgori scenario za Minsk bi bilo da se EU pridruži sankcijama koje su Belorusiji uvele SAD a koje se tiču beloruske petrohemjske industrije, što bi se proširilo i na druge izvozne grane te zemlje, pišu ruski mediji, pa čak i oni koji su najviše na strani Kremlja, dalje navode da ako se to dogodi, Rusija neće moći da kompenzuje sve gubitke Belorusije, budući da su te dve ekonomije u mnogim granama isprepletane.

Dakle, pitanje koje se nameće iz ruskih medija je: "Da li je Moskva upravo rekla Lukašenku - to je to, dalje više ne možemo da te vadimo iz problema"?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: