Puca Kovaks program; Vapaj UNICEF-a: Dajte nam višak

Indija koja je trenutno najveže žarište koronavirusa u svetu, ograničila je izvoz AstraZeneca vakcine koju proizvodi njen Institut Serum. UNICEF: To je problem.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/AP Photo/Anupam Nath/Ilustracija
Tanjug/AP Photo/Anupam Nath/Ilustracija

Te vakcine koje se proizvode u Indiji bile su planirane za program Kovaksa, ali ih Indija ne može isporučiti jer su joj potrebne za sopstveno stanovništvo u borbi protiv velikog drugog talasa epidemije koronavirusa.

Šef UNICEF-a Henrieta Fore zatražila je zbog toga od zemalja iz G7 da doniraju vakcine globalnom programu Kovaksda bi se nadoknadio ozbiljan manjak used poremećaja izvoza vakcina iz Indije, preneo je portal Klix.ba.

Fore, koja je zadužena za isporuku vakcina preko Kovaksa, procenjuje da će do kraja maja nastati manjak od 140 miliona doza i oko 190 miliona do kraja juna.

"Minimum je da se momentalno podeli višak doza kao esencijalna i suštinska mera za popunjavanje manjka", rekla je ona i dodala da bi to pomoglo da ranjive zemlje ne postanu nova globalna žarišta.

Izvršna direktorka UNICEF-a rekla je i da bi zemlje G7, ako bi podijelile samo 20 posto svojih zaliha vakcina tokom juna, jula i avgusta, dale 153 miliona doza.

Ona smatra da se to može učiniti istovremeno dok te države nastavljaju da ispunjavaju ciljeve o vakcinaciji sopstvenog stanovništva.

Kovaks program koji zajedno vode Svetska zdravstvena organizacija i alijansa za vakcine GAVI, snažno se oslanja na AstraZeneka vakcinu a plan im je da u svetu ove godine podele dve milijarde doza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu